Appen op de fiets per juli 2019 verboden
Appen wordt in de loop van volgend jaar op de fiets en voor bestuurders van elk ander voertuig verboden. Het kabinet heeft een wetsvoorstel daartoe naar de Tweede Kamer gestuurd. De maatregel moet het het verkeer veiliger maken.
In het voorstel van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat dat het per 1 juli verboden wordt 'om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden'. Ook trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen vallen hieronder.
Voor die bewoording is volgens de bewindslieden gekozen om het voorstel toekomstbestendig te maken. Ook maakt het de handhaving makkelijker. Hoe hoog de boete gaat worden, moet nog worden vastgesteld. Voor appen in een rijdende auto staat nu een boete van 230 euro.
Sociale media
Het is al sinds 2002 verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. Sinds 2009 geldt het ook voor snorfietsers. Fietsers vielen hier buiten omdat er minder kans op een ongeluk was. Door onder meer de komst van sociale media is dit dusdanig veranderd dat de regels moesten worden aangepast, aldus de ministers.
Van Nieuwenhuizen kondigde eind vorig jaar al aan dat ze appen op de fiets zou gaan verbieden. Het is een onderdeel van een reeks maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. De kans op een ongeluk stijgt flink door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer, blijkt uit onderzoek.
Bron: ANP