'Apple luistert mee met seks en doktersafspraken'

apple-siri-luistert-mee-30-07-2019.jpg

Medewerkers van Apple luisteren continu mee met persoonlijke informatie van gebruikers, aldus een anonieme klokkenluider tegen The Guardian. De bedoeling hiervan is volgens Apple de virtuele assistent Siri te verbeteren.

De medewerkers hoorden onder andere seksgeluiden, drugsdeals en doktersafspraken, volgens de klokkenluider. Het is niet bekend in welke mate meegeluisterd werd.

Onbewuste activatie Siri

Siri start op als je 'Hey Siri' zegt. De assistent wordt ook vaak per ongeluk geactiveerd, volgens de klokkenluider bijvoorbeeld door het geluid van een rits. Gebruikers hebben dan niet in de gaten dat Siri meeluistert. In de gebruikersvoorwaarden van Apple staat vermeld dat 'opnamen worden gebruikt om Siri te verbeteren' maar nergens is aangegeven dat echte mensen ze beluisteren.

Zo zet je de spraakbesturing op je telefoon uit

Persoonsgegevens

Apple claimt te luisteren naar de geluidsopnamen om Siri te verbeteren, bijvoorbeeld om te achterhalen of de activatie van Siri de bedoeling was, of Siri de vraag kan beantwoorden en of het antwoord van Siri geschikt was. Apple stelt minder dan 1 procent van de gesprekken voor beoordelingen te gebruiken, de gebruikte opnamen niet langer dan enkele seconden zijn en niet zijn gekoppeld aan je AppleID. Volgens de klokkenluider worden je locatie- en gebruikersgegevens wel opgeslagen.

Google en Amazon

Eerder deze maand werd bekend dat de Google-assistent meeluistert met Nederlandse gesprekken. Ook Alexa van Amazon volgt je gesprekken.

Het lijkt een luxe: een persoonlijke assistent die je vertelt wanneer je volgende afspraak is en je gedurende de hele dag voorziet van nuttige informatie. Hoe nuttig is een assistent als Siri of Google? Radar beschreef het eerder.

Lees meer: Persoonlijke spraakassistent op je smartphone met Siri of Google

Privacywetgeving

Het is nog niet duidelijk of dit tegen de privacywetgeving ingaat. Het Europese hoofdkantoor van zowel Google als Apple is gevestigd in Ierland. De Ierse privacytoezichthouder is aan het kijken of er wat gedaan moet worden aan het meeluisteren door Google, volgens NOS.

Update: Apple is voorlopig gestopt

Apple heeft vrijdag aangekondigd voorlopig te stoppen met het afluisteren van spraakopdrachten. In de toekomst wil het bedrijf het aan de gebruikers overlaten of ze hier behoefte aan hebben.

Bron: The Guardian / NOS