Apple: 'Plak je MacBook-webcam niet af met een schuifje'

14042020 apple.jpg

Sommige mensen geloven er heilig in: je webcam afplakken met een schuifje zodat hackers geen kijkje hebben in je leven. Maar Apple raadt dit echter af. Bij het dichtklappen van je MacBook, MacBook Air of MacBook Pro kan je laptop namelijk beschadigd raken.

De laptops zijn namelijk zo ontworpen dat de ruimte tussen het beeldscherm en het toetsenbord dit eigenlijk niet toelaat.

Problemen met omgevingslichtsensor

Daarnaast kan het afdekken van de ingebouwde camera ook voor problemen met de omgevingslichtsensor zorgen en voorkomen dat functies zoals automatische helderheid naar behoren werken.

Camera-indicatielampje

Maar hoe voorkom je dan wél dat een sessie achter je MacBook eventueel een Big Brother-aflevering is voor een hacker? Volgens Apple is dat heel simpel. 'De laptops zijn ontworpen om je privacy te beschermen en hebben een camera-indicatielampje om je te laten weten wanneer je camera aan staat.'

Daarnaast kun je ook in de systeemvoorkeuren aangeven welke apps je camera kunnen gebruiken.

Webcam toch liever afdekken?

Mocht je ondanks dit advies tóch liever je webcam willen afdekken, dan raadt Apple aan om hiervoor iets te gebruiken dat niet dikker is dan een gemiddeld stuk printerpapier (0,1 millimeter). Zorg er daarnaast voor dat het geen lijmresten achterlaat.

Een andere optie is om het schuifje alleen te plaatsen wanneer je de laptop gebruikt en weer te verwijderen als je hem dichtklapt. 

Bron: Apple