'Apps voor goksites moeten uit appstores'

online-gambling-thumb.jpg

Tientallen apps waarmee kan worden gegokt, moeten uit het assortiment van appstores van Apple en Google worden verwijderd. Achter de apps zitten gokbedrijven als Unibet en Bwin. Ze zijn onder meer gericht op Nederlanders en dat mag niet onder de huidige wetgeving, zegt de Kansspelautoriteit.

'Eerst waren de websites van gokbedrijven populair, maar dat is steeds meer gaan verschuiven naar de apps', zei Martijn van de Koolwijk van de Kansspelautoriteit woensdag tegen de NOS. 'We willen consumenten duidelijk maken dat de apps illegaal zijn en dat we niet kunnen vaststellen of het spel eerlijk is.'

Volgens de toezichthouder gaat het om 49 apps. Consumenten krijgen het advies hun speltegoeden terug te trekken. Mogelijk worden de apps geblokkeerd en zijn de klanten hun geld dan kwijt.

Boetes tot acht ton

De appstores en ook de bedrijven achter de apps hebben het dringende verzoek gekregen de applicaties te verwijderen. Daarvoor krijgen ze wel enige tijd, bevestigde Van de Koolwijk. Mochten ze het niet doen, dan kan de Kansspelautoriteit boetes opleggen die volgens hem in het uiterste geval kunnen oplopen tot 810.000 euro.

Bron: ANP