Artiesten willen actie tegen woekersites concertkaartjes

woekerkaarten-concert-19112018.jpg

Tientallen Nederlandse artiesten waaronder Guus Meeuwis en Kensington roepen het kabinet op iets te doen tegen woekersites die concertkaartjes opkopen. Ze steunen een initiatief van oppositiepartij SP dat maandag een manifest overhandigt aan verantwoordelijk minister Van Engelshoven (Cultuur, D66). Dat meldt het AD.

De artiesten willen dat er strengere wetgeving komt tegen het opkopen en met veel winst doorverkopen van kaartjes door online ticketshops. 'Onze fans betalen zich blauw, wij verdienen er niks aan en de winst gaat naar iemand die niks toevoegt. Behalve ergernis. Heel veel ergernis. Onze optredens zijn zo minder toegankelijk voor de echte fans, die niet altijd het driedubbele voor een kaartje kunnen betalen. Zo blijven soms ook onnodig plekken leeg', staat er in het manifest.

Reactie minister op initiatief SP

Ingrid van Engelshoven minister van cultuur, hoopt dat er in Europees verband iets te doen valt tegen het doorverkopen tegen woekerprijzen van tickets voor (culturele) evenementen. In landelijke regels ziet ze niet zoveel, omdat die lastig te verwezenlijken lijken en waarschijnlijk ook niet goed zullen werken. De Denen hebben het onderwerp echter voor de Europese raad van volgende week geagendeerd en het zal ook de Nederlandse minister 'een lief ding waard zijn' als er een gezamenlijke oplossing kan worden gevonden.

Van Engelshoven begrijpt alle irritaties, maar wees erop dat aanbieders en consumenten zelf ook iets kunnen doen. De aanbieders kunnen het woekeren met prijzen moeilijk maken. De bewindsvrouw wees op een Duits initiatief, waarbij kaartjes op naam pas kort voor het evenement alleen op de mobiel van de koper worden verstrekt. Klanten op hun beurt moeten niet meteen boeken via de eerste de beste site die ze onder ogen komt.

Bron: ANP MediaWatch / AD