Arts en ziekenhuis niet aansprakelijk voor schade PIP-implantaten

Borstimplantaat_19-6-20.jpg

Vrouwen die schade hebben geleden door PIP-borstimplantaten, kunnen artsen en ziekenhuizen daarvoor niet aansprakelijk stellen, zegt de Hoge Raad vandaag in een uitspraak. 

Een vrouw die klachten heeft gekregen van haar borstimplantaat had een rechtszaak aangespannen tegen het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In 2000 heeft het ziekenhuis een PIP-implantaat bij haar geplaatst die in 2012 is gescheurd. Zij heeft daaraan medische klachten overgehouden en houdt daarvoor het ziekenhuis aansprakelijk. De rechtbank wees haar claim af, waarna de vrouw in beroep ging bij het gerechtshof in Den Bosch. Dat hof had de Hoge Raad om duidelijkheid gevraagd.

Meldpunt Klachten Siliconen

Marga van Amersfoort van het Meldpunt Klachten Siliconen had niet anders verwacht, zegt ze tegen Radar: 'Het is jammer maar een verwachte uitspraak. We zijn niet verbaasd omdat we weten dat de artsen zo beschermd worden in deze.'

Fraude fabrikant

De Franse fabrikant van PIP heeft jarenlang gesjoemeld met de siliconen, maar is inmiddels failliet en kan dus zelf niet aansprakelijk worden gesteld. Dat valt de ziekenhuizen en de artsen niet te verwijten, zegt de Hoge Raad. Als een ziekenhuis voor de kosten moet opdraaien, zullen volgens de Hoge Raad 'veel, vaak grote schadeclaims' komen waartegen ziekenhuizen zich nauwelijks kunnen verzekeren. Bovendien kunnen ziekenhuizen de kosten ook niet verhalen op de failliete producent.

Het gerechtshof gaat nu verder met de schadeclaim van de gedupeerde vrouw. Daarin wordt de uitspraak van de Hoge Raad meegenomen.

De borstprotheses van PIP werden tussen 2000 en 2010 gebruikt. Eind 2011 ontstond onrust toen de implantaten bleken te lekken. Vrouwen die de protheses hebben gekregen, zijn bang dat ze door de lekken auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.

The Implant Files

In 2018 nam Radar samen met dagblad Trouw het initiatief voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten. Meer dan 250 journalisten uit verschillende landen werkten aan het project, dat later de naam The Implant Files kreeg.

Lees hier de schokkende resultaten van het onderzoek

Bron: Radar / ANP