Artsen steunen strijd tegen tabaksindustrie financieel

sigarettenartsen.jpg

Huisartsen en medisch specialisten gaan de strijd tegen de tabaksindustrie financieel ondersteunen. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), waarvan ruim 250 artsen lid zijn, heeft besloten enkele honderdduizenden euro's beschikbaar te stellen voor de strafzaak die 1.300 zieke (ex-)rokers tegen de industrie willen aanspannen, aldus de Volkskrant.

Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dokters hebben de verantwoordelijkheid zich met het beleid te bemoeien, vindt Yolanda van der Graaf, hoofdredacteur van het NTvG. Door hun kennis, autoriteit en het vertrouwen dat ze genieten, zijn artsen bij uitstek geschikt politici te overtuigen, meent ze. De strafzaak is volgens haar uniek in de wereld. Vorig jaar deden twee mensen die ernstig ziek zijn geworden van roken aangifte tegen vier tabaksfabrikanten.

'Roken moet verboden worden'

'Het doel is niet om, zoals in andere rechtszaken, smartengeld te eisen, maar om de industrie aan te pakken. Ze willen dat het verboden wordt', zegt Van der Graaf. De zaak wordt aangespannen tegen Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux.

De vereniging van tabaksfabrikanten VNK ziet de beslissing van de rechter met vertrouwen tegemoet. 'Wij hebben het volste vertrouwen dat de verkoop van een legaal, streng gereguleerd product geen misdaad is in Nederland', meldt de VNK op haar website.

Bron: ANP