AstraZeneca negeert kritische vragen uit Brussel

astrazeneca brussel 11-421.jpg

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft nog steeds niet gereageerd op klachten uit Brussel over problemen bij de leveringen van coronavaccins. Het concern had tot enkele dagen geleden de tijd om te reageren, maar miste de deadline.

De Europese Unie en AstraZeneca liggen al een tijd met elkaar in de clinch over te late en te weinig leveranties. AstraZeneca heeft zijn contractuele verplichtingen over productie en levering van 300 miljoen doses voor Europa geschonden en blijft deze schenden, liet de Europese Commissie het bedrijf midden maart weten.

Deadline verstreken

Brussel vroeg AstraZeneca de contractbreuken binnen twintig dagen na de brief te herstellen. De deadline verstreek twee dagen geleden zonder enige reactie van het bedrijf, meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie was de brief een eerste stap 'om een ​​dialoog aan te gaan om het probleem op te lossen.' Brussel blijft in contact met AstraZeneca om een ​​tijdige levering van een voldoende aantal doses te garanderen, aldus de zegsman.

AstraZeneca: 'Wél geantwoord'

Volgens AstraZeneca zelf was er vorige week een 'positieve' bijeenkomst met de commissie. Het bedrijf zou toen hebben geantwoord, aldus een woordvoerder later zondag in reactie op de berichtgeving door Corriere della Sera.

30 miljoen doses, geen 120 miljoen

De Europese Unie had eind maart 120 miljoen doses verwacht. Maar AstraZeneca leverde slechts iets meer dan 30 miljoen doses, aldus Corriere della Sera.

Over het AstraZeneca-vaccin is al weken beroering omdat het mogelijk bloedproblemen veroorzaakt na een inenting. De Europese waakhond EMA stelt dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en een uiterst zeldzame maar gevaarlijke combinatie van bloedklachten. In Nederland wordt AstraZeneca alleen nog toegediend aan 60-plussers.

Bron: ANP