Australische consumentenbond klaagt Samsung aan om misleidende advertenties

samsung-advertenties2-08-07-2019.jpg

Samsung is door de Australische consumentenbond ACCC aangeklaagd omdat de fabrikant klanten zou misleiden met de advertenties voor Galaxy-smartphones. In de advertenties gebruiken mensen de telefoons in zee of in zwembaden.

De bond stelt dat de advertenties misleidend zijn, omdat Samsung helemaal niet heeft getest of de smartphones wel tegen zee- of zwembadwater kunnen. De fabrikant biedt geen enkele garantie op de waterdichtheid van de telefoons. Daarnaast raadt Samsung de gebruikers af om de apparaten vlakbij een zwembad of op het strand te gebruiken.

Misleidende reclame

Toch adverteert Samsung met de waterdichtheid. In een van de advertenties gebruikt een persoon zijn telefoon zittend onder water. In een andere advertentie wordt een telefoon gebruikt om een surfsessie op zee vast te leggen.

IP-certificering

Bepaalde toestellen beschikken sinds 2016 over een zogenaamde IP-certificering. Deze certificering geeft aan dat de telefoon gedurende een half uur anderhalve meter onder water zou kunnen liggen zonder dat er schade optreedt. De certificering zegt volgens de ACCC niets over de bescherming van de behuizing tegen waterdruk. Samsung maakt de telefoons waterdicht door de voorkant, rand, en achterkant vast te lijmen en door punten waar water kan binnendringen te voorzien van een rubberen rand. Hierop zit geen enkele garantie.

Diverse modellen

De aanklacht van de bond gaat specifiek over alle Galaxy S-modellen sinds de S7, alle Note-modellen vanaf de Note 8 en diverse Galaxy A-modellen. Samsung heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Sony

Twee jaar geleden gaf Sony nog geld terug aan klanten met waterschade bij smartphones van Xperia, meldt techwebsite Tweakers. Ook Sony adverteerde met smartphonegebruik onder water, maar adviseerde vanaf 2015 de Xperia-toestellen toch niet onder water te gebruiken. Ook niet als het volgens het IP-certificaat wel kon.

Bron: Tweakers