Autobelastingen voor meeste mensen omlaag

fd88372683.jpg

Het kopen en bezitten van een auto wordt voor de meeste mensen na 2017 goedkoper. De motorrijtuigenbelasting daalt gemiddeld met 2 procent en de aanschafbelasting (bpm) daalt gemiddeld met 12 procent.

Volledig elektrische auto's houden alle fiscale voordelen, maar hybride leaseauto's worden duurder in de bijtelling. Mensen met een oude diesel van voor 2005 zijn het slechtste af: zij gaan mogelijk 225 euro per jaar extra aan wegenbelasting betalen.

Te ingewikkeld

Dat blijkt uit de nieuwe 'Autobrief' van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Net als bij veel Nederlandse belastingen waren ook de autobelastingen de afgelopen jaren te ingewikkeld geworden. Bovendien kostte de fiscale voordeeltjes voor zuinige auto's de schatkist veel geld. Wiebes heeft daarom het systeem versimpeld en kiest voor meer steun aan volledig elektrische auto's en straft de oude diesels. Alleen elektrische auto's houden een bijtelling van 4 procent, alle andere auto's vallen vanaf 2017 in een tarief van 22 procent.

Volledig elektrisch

'Veel meer gaan we nu inzetten op waar de winst zit voor het milieu bij volledig elektrisch rijden. Hybrides rijden maar weinig op elektriciteit. Het zijn eigenlijk gewoon benzineauto's, en vaak ook niet eens zulke kleine', zei Wiebes vrijdag. Hij verwacht dat door zijn besluiten niet alleen het aantal volledig elektrische auto's op de weg zal toenemen, maar vooral ook het totaal aantal elektrisch gereden kilometers.

Vrees voor meer CO2-uitstoot

De regeringspartijen VVD en PvdA en brancheorganisatie Bovag reageerden positief op Wiebes' plannen. Natuur en Milieu is 'onthutst en zeer teleurgesteld' door Wiebes autoplan. Volgens de milieuorganisatie zal het leiden tot 100.000 minder elektrische auto's op de weg en zal de gemiddelde CO2-uitstoot met 10 procent stijgen.

Lastenverlichting

Wiebes stuurde vrijdag ook de kabinetsplannen voor lastenverlichting en een belastinghervorming naar de Kamer. Die waren eerder deze week al grotendeels uitgelekt. De lastenverlichting die het kabinet wil, zorgt ervoor dat werkenden er gemiddeld 1,5 tot 3 procent in koopkracht bij krijgen. Werkende huishoudens hoeven gemiddeld tussen de 800 en 2.000 euro minder inkomstenbelasting te betalen. De plannen kunnen leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, aldus Wiebes.

Bron: ANP