'Autobezitter heeft geen idee van de kosten'

Meer dan 85 procent van alle autobezitters in Nederland weet niet precies wat hij per jaar kwijt is aan zijn auto, maar dat de kosten stijgen is voor de meesten wel duidelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Intomart GfK, in opdracht van BNR en ANWB.

Twee op de drie (62 procent) zegt bewust of heel bewust bezig te zijn met het terugdringen van de autokosten, driekwart (76 procent) zegt zo zuinig mogelijk te rijden. Daarnaast gaat 72 procent bewust op zoek naar het tankstation met de laagste literprijs.

Een derde van de automobilisten heeft volgens de onderzoekers de auto in het afgelopen jaar uit kostenoverwegingen vaker laten staan. Over de hele populatie is ruim een derde (36 procent) minder vaak uitjes met de auto gaan maken en rijdt 33 procent minder ver door de stijgende autokosten, meldt BNR Nieuwsradio.

Het aantal kostenposten van de auto wordt volgens Peter Mulder, directeur van onderzoeksbureau Intomart GfK, gruwelijk onderschat. 'Kosten waar mensen heel weinig vat op hebben, en waarvan mensen vaak ook geen idee hebben wat ze betalen, zijn bijvoorbeeld afschrijvingen. Maar de allergrootste kostenposten die mensen met de factor 4 onderschatten zijn de autobelastingen', aldus Mulder. Gemiddeld schatten mensen 53 euro kwijt te zijn per maand aan belasting, maar dat is in werkelijkheid meer dan 200 euro per maand.

De auto voorgoed laten staan, is volgens de onderzoekers voor de meeste mensen geen optie: 59 procent blijft rijden, ongeacht hoe duur de auto wordt.