Auto's stelen erg makkelijk: RDW past werkwijze aan

ANP-30772801.jpg

Het blijkt ontzettend eenvoudig om een auto op jouw naam te zetten, zelfs als die auto niet van jou is en je ook geen autopapieren in je bezit hebt. Dit blijkt uit onderzoek van het programma Opgelicht?!.

Via de site van de RDW kun je met alleen chassisnummer en kenteken een nieuwe tenaamstelling van een auto aanvragen. Kenteken en code voor overschrijving worden vervolgens naar het adres van de eigenaar gestuurd, maar als je dat kent is het simpel de post te onderscheppen. Of de bewuste brief uit een brievenbus te hengelen, zoals het programma deed.

Het RDW is door het onderzoek voornemens de procedure om een kentekenbewijs aan te vragen, te digitaliseren. Dit wil zeggen dat de consument de code digitaal kan aanvragen en de keuze heeft om de papieren niet meer per post te ontvangen. Ook wordt gekeken om dit proces te koppelen aan je DigiD.

Uitzending Opgelicht?!

In de uitzending wordt gesproken met een vrouw uit Rotterdam. Ze verhuurde via de firma Snappcar haar Audi aan een particulier en kwam er daarna, net op tijd, achter dat die haar auto door wilde verkopen. Toen bleek vervolgens dat de huurster van haar auto gebruik maakte van een vals rijbewijs. Het programma ging zelf op onderzoek uit en daaruit bleek dat het inderdaad heel makkelijk was.

De redactie maakte een account aan bij Snappcar onder een valse naam en een vals adres. Daarnaast werd een vervalst rijbewijs geüpload naar de site. Uiteindelijk lukte het de redactie om zonder enig probleem een auto te huren. Het programma kon vervolgens met een paar simpele handelingen de auto op een andere naam zetten.

Opgelicht?! is vanavond te zien om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO1

Bron: Opgelicht?!