Auto's verbonden met internet: de voordelen en risico's

connected-car-11032020.jpg

Al rijdend muziek afspelen vanaf je telefoon, actuele verkeersinformatie in je navigatie verwerkt krijgen of snelle opsporing van mankementen in je auto. Auto's die verbonden zijn met het internet kunnen heel handig zijn. Maar de dataverzameling van deze 'slimme' auto's blijkt niet zonder risico's. In dit artikel lees alles wat je moet weten over de zogenaamde 'connected car'. 

'Connected car is een verzamelnaam voor technieken waarmee een auto kan communiceren via het internet. Data uit de auto kunnen gedeeld worden met de bestuurder, maar ook met fabrikanten, dealers, verzekeringsmaatschappijen en alarmcentrales', legt woordvoerder Markus van Tol van de ANWB uit. 
 
Bijna alle nieuwe auto's zijn connected en ook oudere auto's kunnen door een connector te laten inbouwen worden verbonden met het internet. Maar ondanks een toename van het aantal connected cars, weet 76 procent van Nederlanders niets van de voor- en nadelen van 'connected' diensten in auto's, stelt de ANWB.

Mogelijkheden van 'connected zijn'

Door de verbinding met het internet kunnen gegevens verzameld worden over bijvoorbeeld je rijgedrag, de toestand van je accu, eventuele storingen en je locatie. Als automobilist kun je via de internetverbinding meer uit je voertuig halen, door bijvoorbeeld je smartphone te koppelen aan je auto. Je kunt hiermee onder andere zien waar je auto is, of je kunt de verwarming op een afstand aanzetten.   

Dealers en fabrikanten bieden ook weleens een app aan, waarmee je alle informatie overzichtelijk kunt inzien. 'Door inzicht te krijgen in je brandstofverbruik kun je bijvoorbeeld besparen op benzine', noemt Van Tol. 
 
Vraag bij de je dealer of fabrikant naar de mogelijkheden van jouw connected car.

Handig bij reparaties en pech

Naast de technische handigheidjes, helpt een connected car garages bij reparaties. De auto verstuurt automatisch gegevens waarmee mankementen kunnen worden opgespoord, soms zelfs voordat er daadwerkelijk iets defect is. 'Pech voorspellen wordt op deze manier mogelijk', zegt Van Tol. 
 
Ook kunnen bepaalde auto's een connectie maken met een alarmcentrale, zodat je bij een ongeluk automatisch de hulpdiensten oproept. Hierbij gaat het om e-call, een veiligheidsyssteem in nieuwe auto’s dat automatisch contact legt met de 112-centrale na een aanrijding. Zo kan hulp worden geboden als inzittenden dat niet meer zelf kunnen. Dit is operationeel sinds april 2018.

Keerzijde van connected cars

Je vierwieler verbinden met het internet blijkt niet zonder risico's. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor mogelijke privacyinbreuk bij gebruik van een connected car. De waakhond stelt dat consumenten weinig inzicht hebben in welke gegevens ze delen. Ook wie die gegevens in handen krijgen blijkt voor veel autobezitters niet duidelijk. 
 
De AP benadrukt de gevoeligheid van de gegevens. Zo is er uit locatiegegevens veel af te leiden over een persoon, bijvoorbeeld als je regelmatig een dokter of een religieuze instelling bezoekt. Daarbij is het dus niet altijd even transparant wie deze gegevens in handen krijgt. Het blijkt zelfs voor te komen dat de gegevens worden verkocht aan derden, buiten weten van de automobilist om. 
 
'Naast het risico van privacyschending, wordt het hacken van een auto ook voorspelbaar. Je kunt auto's zien als rijdende computers; als computers worden gehackt, dan worden auto's ook gehackt', zegt Van Tol. 
 
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een aantal tips gepubliceerd over het beschermen van je privacy wanneer je een connected car bezit.

Weinig regelgeving en bewustwording

'Het probleem is dat er nog geen strakke regelgeving is is omtrent zeggenschap en het delen van autodata', zegt Van Tol. Er is volgens hem niet genoeg bewustwording onder beleidsmakers, dealers en autofabrikanten. En ook onder consumenten. 'Consumenten weten niet goed wat hun rechten zijn, maar fabrikanten en dealers moeten ook betere voorlichting geven. Dit moet gebeuren vóór aankoop van de auto.'

Veel mogelijk, maar wetgeving essentieel

Connected cars bieden veel mogelijkheden, zo zou het in de toekomst ook kunnen helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren. 'Als er van veel auto's gegevens binnenkomen dat er op een bepaald kruispunt heel hard wordt geremd, kan dit iets zeggen over de onveiligheid van dit kruispunt', noemt Van Tol. Maar het is wel belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over wat er met de gegevens van consumenten gebeurt. 'Automobilisten moeten de baas worden over hun eigen data, dan hebben connected cars een mooi vooruitzicht.'