'Autoverzekering honderden euro's duurder op basis van postcode'

autoverzekering-postcode-nieuw-171117.jpg

WA-verzekeringen voor auto's kunnen aan het begin van een straat tot 77 procent duurder zijn dan aan het einde ervan. Het verschil in premie kan zo oplopen tot ruim 460 euro op jaarbasis, meldt vergelijkingssite Pricewise op basis van eigen onderzoek.

Een meerderheid van de verzekeraars (64 procent) past zogenoemde geavanceerde microzoning toe, waarmee verzekeraars risico's op schade inschatten op basis van postcode. Als een straat meerdere postcodes beslaat, kunnen zodoende prijsverschillen binnen dezelfde straat voorkomen.

Pricewise keek voor het onderzoek naar 4000 postcodes in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en in veertien kleinere gemeenten. Daarbij werd gebruikgemaakt van één profiel: een bestuurder van 39 jaar met drie schadevrije jaren die 15.000 kilometer per jaar rijdt in een Volkswagen Golf uit 2008 met alleen een WA-dekking.

Variatie met name in grote steden

Op de site van Pricewise zijn de prijsverschillen in vijf grote steden in kaart gebracht. Bovenaan staan Amsterdam en Rotterdam. Daar is het prijsverschil ruim 463 euro.

Bron: ANP / Pricewise