background branding

Avast verkoopt persoonlijke informatie over gebruikers aan adverteerders

20200128_avast.jpg

Antivirusbedrijf Avast is betrapt op het verkopen van onder andere browsegeschiedenis aan adverteerders, waaronder Google, Microsoft, Pepsi en McKinsey. Je kunt het beste de software van je computer verwijderen, adviseert privacy-expert Tijs Hofman.

Uit onderzoek van de websites Vice en PCMag blijkt dat de gratis versie van antivirussoftware Avast allerlei gegevens van de honderden miljoenen gebruikers verzamelt en vervolgens doorverkoopt aan marketingbedrijf Jumpshot. Deze gegevens zijn onder andere Google-zoekopdrachten, gps-coördinaten en andere informatie over wat je op het internet uitvoert. Zelfs je bezigheden op pornosites zijn niet veilig.

Andere virusscanner gebruiken

Tijs Hofman, privacy-expert bij technologiewebsite Tweakers, adviseert gebruikers om niet langer gebruik te maken van de gratis versie van Avast. Alhoewel de betaalde versie van Avast niet je gegevens doorverkoopt, betwijfelt Hofman of je een bedrijf dat zo slordig met je persoonlijke gegevens omgaat, wel geld wilt geven.

Zelf adviseert Hofman om gebruik te maken van de gratis antivirus die Windows 8 en 10 al ingebouwd hebben: Defender. Als je Avast van je computer verwijdert, vraagt Windows waarschijnlijk of je de virusbeveiliging wilt activeren.

Zo verwijder je Avast in Windows 10

Klik links onderin op de Start-knop en vervolgens op het tandwieltje om bij Instellingen te komen. Selecteer Apps. Je krijgt nu een lijst met alle programma's op je computer te zien. Zoek in die lijst Avast op. Klik die aan en selecteer Verwijderen.

Zo activeer je Microsoft Defender

Klik links onderin op de Start-knop en vervolgens op het tandwieltje om bij Instellingen te komen. Selecteer Bijwerken en Beveiliging en vervolgens Windows-beveiliging. Vanaf daar kun je doorklikken naar Windows-beveiliging. Kies daar voor Virus- en bedreigingsbeveiliging en schakel die in.

Extra beveiliging

Alhoewel Microsoft Defender prima volstaat, bieden sommige antivirusprogramma's extra functies of bredere beveiliging. Hofman gebruikt zelf het programma Malwarebytes naast Defender. Er zijn ook andere antivirusprogramma's, maar houd er wel rekening mee dat gratis varianten érgens hun geld vandaan moeten halen. In het geval van Avast is dat door de verkoop van je persoonlijke gegevens.

Update

Verkoop van data gestopt

De directeur van Avast heeft in een blogpost bekendgemaakt per direct te stoppen met het doorverkopen van persoonlijke gegevens aan Jumpshot.