background branding

Bacteriën en tandplak: zo vaak moet jij je tandenborstel vervangen

20230123_tandenborstel.png

Of je nu liever je tanden poetst met een handtandenborstel of toch de voorkeur geeft aan elektrisch poetsen, de gedachte blijft hetzelfde: je wil een schoon gebit. Maar er zijn feitjes die je écht moet weten over je dagelijkse ritueel. Zoals hoe vaak je een tandenborstel moet vervangen.

En hoewel het een eenvoudige klus lijkt, staat ‘ie niet bij iedereen tijdig in de agenda. Tijd voor verandering dus! De meeste tandartsen adviseren iedere drie maanden een nieuwe borstel. In dit artikel lees jij waarom. 

Schimmels en bacteriën

De meeste mensen poetsen twee keer per dag hun gebit. Maar sommigen - bijvoorbeeld beugeldragers - poetsen na iedere maaltijd of snack hun tanden. Steeds met dezelfde borstel, die natuurlijk uiteindelijk - hoe meer tijd er verstrijkt - vol komt te zitten met bacteriën. Hierdoor wordt de kans op ziektes groter. Dat klinkt al minder fris, toch? 

Bacteriën en schimmels houden van een vochtige omgeving, dus droog je tandenborstel af na gebruik en bewaar hem niet bij andere tandenborstels. 

Slijtage en tandplak

Naast hygiëne is ook slijtage een belangrijke reden om jouw tandenborstel regelmatig te vervangen. Na verloop van tijd raken tandenborstels en opzetstukjes simpelweg 'uitgepoetst'. Daardoor worden ze minder effectief in het verwijderen van tandplak en kan de borstel je tandvlees beschadigen. Ook kan het opgebouwde tandplak tandvleesontsteking veroorzaken.

Vaker vervangen?

Heb je het idee dat jouw tandenborstel aan vervanging toe is, vervang hem direct. Drie maanden is slechts een richtlijn. Zeker als je een beugel draagt, kan je tandenborstel sneller slijten. Dus in de prullenbak ermee. 

Bronnen: Dentalzorg, OralB, Tandarts.nl