Banken houden geld in spaarhypotheek te lang vast
Via banksparen of een levensverzekering heb je de afgelopen jaren een flink potje geld gespaard voor je hypotheek. Dit kun je goed gebruiken om je hypotheek over te sluiten of een nieuw huis te kopen. Maar banken of verzekeraars komen niet zomaar met jouw geld over de brug. Klanten van de Rabobank komen bijvoorbeeld maar met moeite aan hun geld. Wat zit er achter deze vertraging?
Stel, je verkoopt jouw oude huis. Met de opbrengst los je de hypotheekschuld af. Heb je een spaarhypotheek, dan is dit ook het moment om gebruik te maken van het spaargeld om bijvoorbeeld de oude schuld te verlagen.
Dat dit voor veel banken niet altijd even vanzelfsprekend is, ervaren Ellen en Jochem. Hun bank, de Rabobank, deed in eerste instantie alsof het verzoek tot verrekening bij de notaris een heel ongebruikelijke vraag was. Pas nadat Ellen en Jochem een advocaat inschakelden, kwam de bank schoorvoetend in beweging.
Rabobank trekt boetekleed aan en belooft verbetering
In de studio trekt Mariëlle Lichtenberg, directeur particuliere klanten van de Rabobank, het boetekleed aan. De Rabobank betreurt de gang van zaken bij Ellen en Jochem. Ze ziet ook dat de vraag naar het vrijmaken van spaartegoeden in hypotheken flink is toegenomen en geeft toe dat de Rabobank hier nog niet voldoende op toegerust was. Ze verzekert ons dat dit vanaf nu verbetert gaat worden. 'De Rabobank wil dit issue zo spoedig mogelijk opgelost hebben.'
Banken niet voorbereid
Jeroen Wolfsen van Moneywise, de tussenpersoon van Jochem en Ellen, ziet dat zeker de helft van de banken niet is voorbereid op dit verzoek. Het spaargeld komt pas weken nadat het huis al is verkocht en dus is gepasseerd bij de notaris. 'Het geld is bedoeld om de hypotheekschuld van het volgende huis te verlagen. Nu het geld niet op tijd komt, worden mensen voor die paar weken opgezadeld met een onnodig hogere hypotheek.'
Jeroen Wolfsen heeft bijgehouden hoe de banken reageren als hij ze vraagt of het gespaarde geld direct verrekend kan worden.
Aegon Ja
asr Ja
BLG Ja
Centraal Beheer Nee
Delta Lloyd Nee
Florius Nee
Hypotrust Nee
Attens Ja
Nationale Nederlanden Ja
ING Nee
Bank of Scotland Ja
Westland Utrecht Bank Ja
Argenta Ja
Rabobank Nee
Woonfonds Nee
Obvion Nee
En de SNS? Wolfsen: 'Over deze bank kan ik je niets vertellen om de simpele reden dat ze daar bij de klantenservice helemaal niks weten.'Update: Inmiddels heeft SNS in een reactie laten weten dat gespaard geld bij SNS direct verrekend kan worden, net als bij BLG Wonen en RegioBank.
Alweer een uitgelezen moment
Het lijkt bij beleggingsverzekeringen helemaal lastig te zijn om op tijd aan je geld te komen. Vaak zijn dit beleggingspolissen die verpand zijn aan de hypotheek bij een andere bank. 'Blijkbaar is het erg lastig voor de verzekeraar om het geld beschikbaar te stellen. Deze polissen, vaak zijn het woekerpolissen, hebben al slecht gerendeerd door de hoge kosteninhouding in het verleden. De klant wil hier vanaf. Eigenlijk hebben verzekeraars al jaren geleden beloofd de klant hierbij goed te helpen. Nu zou het alweer een uitgelezen moment zijn. De verzekeraars hebben er blijkbaar weer geen oog voor.'
Heel wat extra uren
Harrie-Jan van Nunen, directeur van De Financiële Makelaar, ziet ook dat het de klanten erg moeilijk wordt gemaakt, om tijdig beschikking te hebben over de spaartegoeden.
'Het kost de tussenpersonen heel wat extra uren om de banken tot beweging te krijgen. Het lijkt erop dat de banken niet goed zijn ingericht op deze vraag.'
Doe melding
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) krijgt signalen van het niet tijdig vertrekken van spaar- of beleggingspolissen die verpand zitten aan een hypotheek. De Autoriteit benadrukt dat verzekeraars en banken alles in het werk moeten stellen om tijdig te verrekenen.
Ook verwacht de AFM dat verzekeraars en banken hun klanten actief informeren over dit proces zodat klanten niet plotseling met uitstel worden geconfronteerd. Indien de verrekening onverhoopt vertraging oploopt, dan moeten de instellingen dat duidelijk vooraf uitleggen aan hun klanten.
Consumenten kunnen melding maken bij de AFM als banken of verzekeraars de verrekening onnodig vertragen.