Banken maken aflossingsvrije en spaarhypotheek fors duurder

aflossingsvrije-hypotheek-04122018.jpg

Consumenten zijn steeds duurder uit als zij nieuwe renteafspraken willen maken voor hun aflossingsvrije of spaarhypotheek. Banken verhogen de rente op deze hypotheken fors ten opzichte van andere hypotheekvormen. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Het renteverschil tussen aflossingsvrije* en annuïteitenhypotheken** is volgens het FD opgelopen tot wel 0,85 procent, waar dat in 2013 nog maximaal 0,2 procent was. In de praktijk betekent dit dat iemand met een aflossingsvrije hypotheek van 300.000 euro, in totaal wel 80.000 euro meer kwijt kan zijn aan rentelasten dan iemand met een andere hypotheek. Dit is het geval bij een looptijd van twintig jaar. 

*Aflossingsvrije hypotheek: Een lening zonder aflossingsschema; je bouwt geen kapitaal op en hebt lagere maandlasten. Aan het einde van de looptijd kan een restschuld overblijven.

**Annuïteitenhypotheek: Een lening met vaste maandlasten, bestaande uit aflossing en rente. Aan het einde van de looptijd is de gehele lening terugbetaald. 

'Rentarieven worden gebruikt als stuurmiddel'

Vooral de 'grootbanken' vragen meer rente. Rabobank en ABN AMRO vragen bijvoorbeeld tot 0,5 procent meer voor de aflossingsvrije vorm en ING zelfs 0,85 procent. Verzekeraars vragen minder: Nationale-Nederlanden 0,2 procent en ASR maar 0,15 procent. Aegon en NIBC Direct vragen helemaal geen hogere rente.

In een reactie aan het FD legt ING uit dat 'de hogere renteopslag het risico op restschuld aan het einde van de looptijd verkleint'. Ook ABN Amro zegt in een reactie aflossen te willen stimuleren.

Bron: FD