Banken passen risico-opslag steeds vaker aan zonder dat consument er om vraagt

banken-risico-opslag-180326.jpg

Banken passen steeds vaker de risico-opslagen op een hypotheek aan, wanneer de verhouding tussen de schuld en woningwaarde tussentijds is veranderd. Soms zelfs zonder dat de consument er om vraagt. Dit meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Bij Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion vervalt de opslag automatisch als consumenten voldoende hebben afgelost. Een aanpassing van de rente naar aanleiding van een hogere woningwaarde gaat op verzoek van de consument en kan in alle gevallen op basis van de WOZ-waarde. Bij veel andere geldverstrekkers is niet mogelijk en heb je een (duur) taxatierapport nodig. Merius wil na navraag van de Consumentenbond ook consumenten tegoed komen met het aanpassen van de risico-opslag.

Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden

Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden komen niet goed uit de test. Bij beide verzekeraars kun je tussentijds de risico-opslag laten aanpassen. De SKP 50 van HQ Hypotheken komt als slechtste uit de test. Bij deze hypotheek, waarvan Nationale-Nederlanden geldgever is, is het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen.

Wat is rente-opslag?

Bij een hypotheek die even hoog of hoger is dan de waarde van de woning rekent de bank een rente-opslag. De opslag komt bovenop de basisrente en is bedoeld om het risico dat de hypotheeknemer de volledige schuld niet kan terugbetalen in te perken. De schuld wordt kleiner door aflossingen of door het stijgen van de waarde van de woning. Volgens de Consumentenbond kan de risico-opslag omlaag of vervallen als de schuld daalt. Doordat banken dit niet doen, betalen consumenten soms duizenden euro's te veel.Bekijk ook het item van Radar over risico-opslag

Initiatief bij de banken

De Consumentenbond onderzoekt jaarlijks het risico-opslagenbeleid van hypotheekverstrekkers. De bond wil dat banken het initiatief om de rente aan te passen niet bij de klant neerleggen, maar zelf actie ondernemen. 'Zeker in de situatie dat er voldoende is afgelost.' In 2017 overhandigde de Consumentenbond hiervoor een Leidraad aan de Vereniging van Banken.

Bron: Consumentenbond / Radar