background branding

Bankieren via app steeds populairder

Het aantal gebruikers van mobiel bankieren in Nederland is het afgelopen jaar fors gegroeid. Dat bevestigden de vier grootste banken vrijdag naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

Bij Rabobank is het aantal gebruikers van de mobiele app vorig jaar verdubbeld tot ongeveer 1 miljoen. Bij ING ging het aantal actieve gebruikers van 300.000 naar ruim 1 miljoen en bij ABN Amro groeide het aantal actieve mobiele gebruikers tot 760.000, een vergelijkend cijfer voor begin vorig jaar heeft het bedrijf echter niet. Het aantal downloads van de mobiele app van ABN verdubbelde vorig jaar ruimschoots van 570.000 tot 1,4 miljoen.

Bij SNS Bank, dat de mobiele app in september 2011 introduceerde, bankiert inmiddels 10 procent van de rekeninghouders mobiel. Hoeveel dat er zijn, maakt de bank niet bekend. 'We verwachten dit jaar zeker een verdubbeling, omdat we binnenkort onze app toegankelijker maken, zodat je geen digipas meer nodig hebt.'

'Sinds oktober is het aantal transacties via de mobiele telefoon groter dan via internetbankieren', zegt een woordvoerster van Rabobank. Bij ABN Amro kwam dat omslagpunt in november. Het aantal transacties ligt daar inmiddels op zo'n 25 miljoen per maand.

Gebruikers van de mobiele app loggen over het algemeen veel vaker in dan klanten van internetbankieren, bijvoorbeeld om even hun saldo te checken. 'Klanten die mobiel bankieren staan hierdoor gemiddeld minder vaak rood dan andere klanten', zegt een ING-woordvoerder.

Ook voor dit jaar verwachten de banken een flinke groei in het gebruik van hun apps. Exacte voorspellingen durven ze echter niet te geven.

Bron: ANP