Banksaldo van overleden dierbaren terugkrijgen: zo komen jij en je kinderen niet voor verrassingen te staan!

26042021 erfenis.jpg

Het overlijden van een naaste is een ingrijpende gebeurtenis. Naast het verdriet komen er ook heel veel praktische zaken op je af. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft daarom samen met haar leden een online checklist gemaakt waar je eenvoudig kan nagaan wat je allemaal nodig hebt qua bankzaken.

Wel of geen verklaring van erfrecht nodig?

Een van de vragen die rijst is of je wel of geen verklaring van erfrecht nodig hebt als je wilt beschikken over de bankrekening van een overleden naaste. In veel gevallen is dit wel nodig, zodat de bank kan vaststellen of je recht hebt op de tegoeden. Deze verklaring moet worden opgemaakt door een notaris.

Maar er ook situaties waarin zo’n verklaring niet nodig is. Zo heeft de langstlevende partner sinds 2011 mogelijk geen verklaring nodig als er minder dan 100.000 euro op de rekening staat en er verder geen bijzondere omstandigheden zijn.

Uitzending Radar over verklaring van erfrecht

Radar besteedde eerder al aandacht aan de vraag waarom het zo moelijk is om het banksaldo van je overleden dierbare uitgekeerd te krijgen. In dit geval werd de rekening geblokkeerd door ING en zaten de erfgenamen maanden in een patstelling met de bank. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

Waarom is het banksaldo van je overleden dierbare uitgekeerd krijgen zo moeilijk?

Hoe zit het met kinderen en de erfenis?

Een andere nieuwe ontwikkeling is dat banken nu ook afspraken hebben gemaakt voor andere nabestaanden, zoals kinderen. 'Voor hen geldt dat zij mogelijk geen verklaring nodig hebben als het bedrag op de rekening lager is dan 10.000 euro en er verder geen bijzondere omstandigheden zijn', aldus de NVB.

De meeste banken hebben overigens ook een speciale Nabestaandendesk waar je terechtkunt voor vragen. Het is dan ook raadzaam om daar advies in te winnen.

Je kunt de speciale pagina en de online checklist hier vinden.