Batterij van je smartphone snel leeg? Dit kun je ertegen doen
Wist je dat je in de instellingen van je telefoon kunt zien welke apps veel van je batterij vragen? Radar spreekt met techjournalist Floris Poort over hoe je zuinig met je batterij omgaat.
Bij de batterij-instellingen op je telefoon kun je precies zien welke app op je telefoon de meeste batterij verbruikt. Het batterijverbruik ligt volgens Poort vooral aan de mate waarop de smartphone en de apps gebruikt worden. Over het algemeen gaat je telefoon het snelst leeg door het spelen van spelletjes. Ook bij de apps die video’s afspelen gaat het snel, net zoals de applicaties waarbij de locatievoorziening aan staat. ‘Dit zijn meestal de apps die je in de auto gebruikt. Als je constant aan het navigeren bent, ben je zo door je batterij heen. Dit komt doordat het scherm constant aan staat en de GPS wordt gebruikt,’ aldus Poort.
Sluit apps niet helemaal af
Volgens Floris sluiten veel mensen hun apps af om energie te besparen, maar dit werkt juist averechts. ‘Het opstarten van een app kost namelijk veel energie. Apps worden op de achtergrond bevroren, waardoor ze eigenlijk helemaal geen energie verbruiken. Dit is iets wat veel mensen niet weten,’ zo vertelt hij. Het best kun je dus gewoon op de thuisknop drukken en de apps op de achtergrond laten draaien.
Hierbij nog wat andere tips om de batterijduur van je telefoon te verlengen:
- Gebruik de energiebesparingsmodus: hierdoor wordt de hoeveelheid batterij die je telefoon verbruikt vermindert wanneer die bijna leeg is. Deze energiebesparingsmodus is op een iPhone te vinden in de instellingen onder het kopje ‘Batterij’ en op Android-apparaten onder het kopje ‘Apparaatonderhoud’.
- Zet ‘verversen op de achtergrond’ uit: laat apps niet op de achtergrond verversen, dit kost namelijk veel batterij. Als je dit uitzet kunnen apps niks uitvoeren, behalve als de app gebruik wordt.
- Zet bluetooth uit wanneer je het niet gebruikt: bluetooth kost veel energie, ook als de functie niet gebruikt wordt. Laat je bluetooth dus niet onnodig aan staan.
- Laat je telefoon de helderheid automatisch aanpassen: veel smartphones hebben een functie waarbij de telefoon de helderheid van het scherm automatisch aanpast aan de omgeving. Hierdoor voorkom je dat je helderheid onnodig op zijn helderst staat.
- Houd je telefoon koel: hoe warmer je telefoon is, hoe meer je telefoon bezig is met taken die op de achtergrond draaien. Dit kost veel batterij. Als je telefoon erg warm is, kan je het toestel beter even aan de kant leggen.