Becel Pro-activ: statement van Becel

Dit is de reactie van Becel op Radars item over Becel Pro-activ (23 februari 2009).

Een te hoge bloeddruk is één van de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

•    Naar schatting heeft 40% tot 50% van de volwassen Nederlanders tussen de 35 en 70 jaar een verhoogde bloeddruk (boven de 120 mmHg)

•    25% heeft een hoge bloeddruk (boven de 140 mmHg).

•    Uit de Nationale Hartmonitor* blijkt echter dat het grootste gedeelte van de Nederlanders denkt een gezonde bloeddruk te hebben.

•    Ook uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat slechts 12% van de mensen denkt een hoge bloeddruk te hebben, terwijl de cijfers in werkelijkheid veel hoger zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat 80% van de hart- en vaatziekten gunstig beïnvloed kan worden door een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld voeding. Gelukkig kun je met eenvoudige aanpassingen van je voeding en leefstijl in de meeste gevallen al de bloeddruk verlagen.

Dit zijn:

•    Afvallen, als je te zwaar bent;

•    Je zoutinname beperken en je kaliuminname verhogen – Nederlanders eten te veel zout. De aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram per dag terwijl wij dagelijks ongeveer 9 gram zout eten;

•    Veel groente, fruit, magere zuivel en weinig verzadigd vet eten;

•    Meer bewegen;

•    Je alcoholconsumptie matigen;

•    Stoppen met roken.

Minder dan 25% van de Nederlanders eet voldoende groente en fruit


Minder dan 25% van de Nederlanders eet voldoende groente en fruit

Voor een gezonde bloeddruk is het belangrijk om matig te zijn met zout en voldoende kalium binnen te krijgen. Dit wordt onderschreven door verschillende gezondheidsinstellingen waaronder de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.

Dit betekent dat je moet letten op je zoutinname en dat je iedere dag verschillende kaliumrijke voedingsmiddelen op het menu zou moeten zetten. Kalium komt onder andere van nature voor in groente en fruit zoals banaan, tomaat, cashewnoten en linzen. Daarbovenop toont onderzoek aan dat extra kalium (2-3 gram per dag) een bloeddrukverlagend effect.

Het ontbijtje dat in de uitzending wordt genoemd (2 bruine boterhammen met vet- en zoutarme kaas, plakjes tomaat, margarine, een banaan en een glas sinasappelsap uit pak) is een uitstekend voorbeeld van een gevarieerd ontbijt dat alle benodigde voedingsstoffen bevat.

Helaas blijkt uit onderzoek dat het Nederlanders in de praktijk heel vaak niet lukt om voldoende groente en fruit te eten: slechts minder dan 25% haalt de aanbevolen hoeveelheden (RIVM: Ons eten gemeten, 2004). De Becel pro.activ bloeddruk halvarine en mini-drinks zijn verrijkt met kalium en bevatten weinig zout en zijn dus een makkelijke manier om je kalium-inname te verhogen.

•    De Becel pro activ bloeddruk producten helpen bij het behoud van een gezonde bloeddruk, maar zijn natuurlijk niet bedoeld om een gezonde leefstijl, en dus het eten van fruit en groenten, te vervangen.

•    Overigens is het dagelijks smeren met Becel pro.activ Bloeddruk qua kosten vergelijkbaar met het dagelijks eten van een grote banaan.15 Stappenplan – lach 's wat vaker en neem de tijd om te ontspannen

Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van het belang van een gezonde bloeddruk. En wat je hier zelf via een gezonde voeding en leefstijl aan kunt doen. Daarom hebben we een bewustwordingscampagne met 15 stappen ontwikkeld. Deze laat op eenvoudige wijze zien hoe je met voeding en leefstijlveranderingen kunt bijdragen aan een gezonde bloeddruk. In deze campagne wordt op een toegankelijke manier ingegaan op adviezen over gewicht, beweging en zoutinname, maar er is bijvoorbeeld ook aandacht voor ontspanning. Het 15 stappenplan is te vinden op www.becel.nl.

Overige Unilever-producten en zout, suiker en verzadigd vet


Overige Unilever-producten en zout, suiker en verzadigd vet

Met goede voeding kun je je gezondheid en vitaliteit verbeteren. We screenen daarom elk voedingsproduct uit onze portfolio met betrekking tot transvetten, verzadigde vetten, zout en suiker. Tot op heden werden meer dan 16 000 producten gedevalueerd. De producten werden daarbij vergeleken met voedingscriteria, die zijn opgezet door het Unilever Food and Health Research Institute op basis van voedingsrichtlijnen van internationale en nationale overheden.

Deze criteria staan garant voor de verbetering van bestaande voedingsmiddelen als voor de ontwikkeling van gezonde nieuwe voedingsmiddelen. Dit proces heeft er in 2005 en 2006 toe geleid dat we inmiddels 15 000 ton transvetten, 10 000 ton verzadigde vetten, 2 000 ton zout en 10 000 ton suiker uit onze produkten hebben gehaald.