'Bedenktermijn abortus moet worden geschrapt'

26022021abortus.jpg

De verplichte bedenktermijn van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, moet worden geschrapt. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Het voorstel is een initiatief van Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA). Zij stellen dat vrouwen 'niet lichtzinnig' overgaan tot een abortus en dat een verplichte bedenktermijn 'geen recht doet' aan het proces dat vrouwen tot zo'n beslissing brengt.

D66 stemt na jaren voor

Een van de partijen die donderdag voor stemden is D66. De sociaal-liberalen steunden eerdere moties om de termijn te schrappen de afgelopen jaren niet, omdat er in de formatie met de christelijke coalitiepartijen was afgesproken niet aan de abortuswet te tornen.

D66 diende zelf eerder deze week een initiatiefwetsvoorstel in om de bedenktermijn af te schaffen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp riep Corinne Ellemeet van GroenLinks donderdag op het wetsvoorstel samen in te dienen. Ellemeet zei het wetsvoorstel van D66 goed te zullen bestuderen, maar wilde vooralsnog niet toezeggen het samen in te dienen.

Niet zeker of het bedenktermijn op de schop gaat

Het is nog maar de vraag of de bedenktermijn ook werkelijk zal sneuvelen. Als een of meer christelijke partijen deel uitmaken van een volgend kabinet, dan zal het in de formatie opnieuw een heikel punt worden.

'Fantastische uitkomst voor alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn'

Rutgers, de organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de seksuele gezondheid van mensen in Nederland en daarbuiten noemt het voor nu in ieder geval 'een fantastische uitkomst voor alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn en besluiten tot een abortus'.

Bedenktijd is onnodig betuttelend en bevoogdend

'Een zwangerschap laten afbreken is geen lichtvaardig besluit. Verplicht vijf dagen bedenktijd bij een abortus is onnodig betuttelend en bevoogdend. Elke dag dat een vrouw langer ongewenst zwanger is nadat ze zelf al weloverwogen een besluit genomen heeft voor een abortus, betekent ook het onnodig langer wachten op een behandeling. En is daarmee extra emotioneel belastend', zo stelt de organisatie.

Bron: ANP

Meer over