Bedorven vlees, poepbacterie in barbecuepakket

vlees_op_vork800.jpg

Wakker Dier heeft bedorven vlees aangetroffen in barbecuepakketten. De dierenwelzijnsorganisatie heeft een steekproef laten uitvoeren naar 21 soorten vlees in zeven barbecueschotels bij verschillende grote supermarkten.

In drie van die schotels was het vlees bedorven of bijna bedorven. Eén monster, rundersaté, had volgens Wakker Dier een kiemgetal dat dertig keer hoger ligt dan de ondergrens waarboven vlees bedorven genoemd mag worden. Behalve bedorven vlees werd vier keer de poepbacterie (E-coli) aangetroffen.

200.000 voedselinfecties per jaar

'Zorgwekkend', vindt de organisatie. 'Jaarlijks lopen naar schatting 200.000 mensen een voedselinfectie op van het eten van vlees, en vaak tijdens het barbecueën omdat dat vlees niet goed genoeg verhit wordt.' Omdat het om een steekproef gaat, maakt Wakker Dier niet bekend van welke supermarktketens een barbecuepakket is onderzocht.

Vorig jaar heeft Wakker Dier eenzelfde steekproef gehouden. Toen was ook bij drie van de zeven onderzochte vleesschotels al een bedervingsproces begonnen.

Toezicht op hygiëne

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de hygiëne bij supermarkten door middel van steekproeven. Uit de resultaten van vorig jaar blijkt dat bijvoorbeeld de ketens Albert Heijn, Jumbo en Ekoplaza zijn ingedeeld in 'toezichtcategorie oranje' (normaal toezicht) en Plus, C1000 en Dekamarkt in categorie groen (verminderd toezicht). Hierbij wordt breder gekeken dan alleen naar vleesproducten.

Bron: ANP