Bedrijfstop koopt valse diploma's
Bij een grootschalig Amerikaans onderzoek naar wereldwijde diplomazwendel is ook fraude in Nederland blootgelegd. De handelaren, die vanuit de Verenigde Staten opereerden, hebben aan negen Nederlanders via internet valse universiteitsdiploma's verkocht. Onder hen zijn enkele topmanagers.
Dat blijkt uit de koperslijst van het Openbaar Ministerie in de staat Washington, die in bezit is van deze krant. Het is onduidelijk of de Nederlanders het diploma daadwerkelijk hebben gebruikt.
De afgelopen maanden stonden acht Amerikanen terecht voor omvangrijke diplomafraude. Ze verkochten bijna 11.000 diploma's in 131 landen. De omzet: 7,4 miljoen dollar. De sleutelfiguren zijn onlangs veroordeeld tot celstraffen.
Op de lijst van justitie staan privéadressen en gegevens over gekochte diploma's en betalingen van de bijna 10.000 kopers, onder wie honderden Amerikaanse legerfunctionarissen, docenten en (hogere) overheidsfunctionarissen. Met de diploma's verwierven ze betere banen en salarisverhogingen.
Uit die vertrouwelijke informatie blijkt dat de Nederlanders samen ruim 10.000 dollar hebben betaald voor hun 'diploma's'. In de meeste gevallen ging het om een Master in Business Administration (MBA), in één geval zelfs om een doctorsgraad (Ph.D.) in de theaterkunst.
Een van de topmanagers is Anthonie de Gooijer - eigenaar van een managementadviesbureau en zoon van een steenrijke zakenman. Vermogensbeheerder en beleggingsdeskundige Michael Ramsingh heeft volgens het OM eveneens eretitels gekocht. Opvallende naam is die van Tilburger Pascal Damen, eigenaar van een omstreden bedrijf dat bemiddelt bij het kopen van 'erkende' universiteitsdiploma's. De betrokkenen ontkennen ten stelligste.
Kopers van nepdiploma's worden in Nederland niet vervolgd. ,,Het kopen of bezitten van zo'n diploma is niet strafbaar,'' zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. ,,Kopers kunnen dus niet worden aangepakt.''
Bron: Algemeen Dagblad.
Zie ook eerdere berichtgeving over dit onderwerp: