Bedwantsen: 5 tips om ze te bestrijden

Bedwants_14-7-20.jpg

Het klinkt als het plot van een slechte horrorfilm: kleine beestjes verschuilen zich in je kamer en zodra je slaapt, drinken ze je bloed. Toch is dit een dagelijkse gang van zaken: bedwantsen terroriseren de slaapkamer van menig Nederlander. Maar wat zijn het eigenlijk? Hoe kom je ervan af? En zijn bedwantsen gevaarlijk?

Bedwantsen zijn insecten die zich voeden met bloed. Ze kunnen ongeveer een halve centimeter groot worden en leven vaak in slaapkamers. Daar verstoppen ze zich in kieren en naden rondom je bed. Doordat ze het grootste deel van de dag verstopt zijn, zie je bedwantsen ondanks hun redelijke grootte niet, zo legt de GGD Amsterdam uit.

Hoe merk je of je bedwantsen hebt?

's Nachts vinden bedwantsen het tijd om hun verstopplek - waar ze vaak in kleine groepjes leven - te verlaten. Bedwantsen houden namelijk niet van licht, maar wel van warmte en uitgeademde lucht, stelt het RIVM. Ze kruipen dan in je bed en zuigen bloed uit je lichaam. Vergelijkbaar met muggen ontstaat er vervolgens een bultje of rood plekje dat kan jeuken.

Die jeukende bultjes zijn niet de enige manier waarop je erachter kunt komen dat je last hebt van bedwantsen. Het RIVM legt uit dat een plaag te herkennen is aan donkere vlekken aan de zoom van je matras. Inderdaad, dat is bedwantsenpoep. Ook ruiken bedwantsen vreemd, volgens sommigen naar vieze was. Is je kamer brandschoon, maar hangt er toch een vreemde lucht? Wellicht heb je bedwantsen. Of bedwantsen gevaarlijk zijn? Heel simpel: nee. Je krijgt vervelende jeukbultjes van deze insecten, maar ze dragen geen ziekten over op mensen. 

Wat kun je doen tegen bedwantsen?

Je wordt er weliswaar niet ziek van, toch zijn er weinig mensen die heel gelukkig worden van bedwantsbeten. Mocht je last hebben van bedwantsen, dan zijn er verschillende opties. Je kunt een bestrijdingsbedrijf inhuren als er sprake is van een plaag. De doe-het-zelver kan allereerst alle kleding en beddengoed wassen op zestig graden. Heb je kleding die je niet zo heet kunt wassen? Dan geeft het RIVM als tip om het een week in de vriezer te leggen, aangezien de bedwantsen ook zo doodgaan. Bovendien is het handig om koffers en tassen met kleding - zeker na vakantie - niet op bed uit te pakken, maar bijvoorbeeld buiten of in de badkamer. Bedwantsen smokkelen zichzelf namelijk geregeld via koffers mee het huis in. Niet voor niets dat met name hotelbedden slachtoffer zijn van bedwantsen. Een prettig vooruitzicht voor de volgende vakantie.

GGD Amsterdam heeft tot slot nog extra tips om bedwantsen op te sporen in huis. Je kunt ze uit de kieren lokken met een zaklamp en dun voorwerp, en vangen met dubbelzijdig plakband rondom de bedpoten. Vervolgens werkt stomen rondom het bed bij de vondst van de eerste bedwantsen. Maar heb je last van een plaag, dan zijn de GGD Amsterdam en het RIVM eensgezind: een bestrijdingsbedrijf bellen, want zelf krijg je de bedwantsen niet weg.

5 tips om bedwantsen te bestrijden

Dit kan jij dus doen om bedwantsen tegen te gaan:

  • Kleding en beddengoed wassen op minstens zestig graden.
  • Kleding eventueel een week invriezen als het niet op zestig graden gewassen kan worden.
  • Pak koffers en tassen niet op bed uit, en zet ze het liefst op een plek ver van je bed.
  • Stoom rondom het bed om beginnende plagen op te sporen en in de kiem te smoren.
  • Te grote plaag om zelf aan te kunnen? Bel een bestrijdingsbedrijf!
Meer over