Bedwantsen: hoe kom je ervan af?

bedwants-bedbug-insect.jpeg

Het insect dat je het minst graag in je huis hebt is met uitstek de bedwants, ook wel 'bed bug' genoemd. Ze zijn lastig te bestrijden en bezig aan een opmars in Nederland. Hoe herken je ze en belangrijker: hoe kom je ervan af?

Het aantal meldingen is de laatste jaren flink omhoog gegaan, zegt Richard Píké van Van der Velden Ongediertebestrijding in juni 2017 tegen RTL Nieuws. Vijf jaar geleden kwamen er volgens hem één tot twee meldingen per week binnen. In juni 2018 waren dat er vijf tot tien per dag. 'En we hebben dagen waarop het meer dan tien is. Zeker in de zomer.'

Bedwantsen: 5 tips om ze te bestrijden

Het is onduidelijk hoe groot het probleem precies is, omdat er geen betrouwbare cijfers zijn. ‘De registratie van het aantal overlastmeldingen is erg versnipperd’, legt Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, uit aan het Algemeen Dagblad. Er is ook geen meldpunt of meldplicht voor bedwantsen. Volgens Rentokil, één van de grootste ongediertebestrijders van Nederland, wordt het probleem rondom bedwantsen overal ter wereld groter.

Vooral afkomstig uit Azië

De bedwants is een klein insect met zes pootjes die bij slapende mensen bloed opzuigt. De kleine insecten weten de weg naar Nederland steeds beter weten te vinden, omdat er de laatste jaren meer en verder gereisd wordt. Piké legt uit dat ze overal in de wereld voorkomen en bij uitstek in Azië. Reizigers kunnen met de bedwants in aanraking in een hotel. De beestjes kunnen zich verstoppen in een backpack of koffer en zo ongemerkt mee terug reizen.

Volgens Thecla Hekker, arts-microbioloog aan het Amsterdam UMC, is in 2018 het aantal bedwantsen 'stabiel'. 'In 2011 werd men erdoor overvallen. Nu is het meer een 'fact of life'. Wat wel een groeiend probleem is, is de resistentie tegen bestrijdingsmiddelen.' De bedwants is overigens niet gevaarlijk en brengt geen ziektes over.

Hoe herken je een bedwants?

Je weet dat je te maken hebt met een bedwants en niet met een ander insect, als je kleine jeukende beetwondjes op je huid hebt. Vaak zijn het meerdere beten op een vierkante centimeter. Het is niet te vergelijken met een muggenbeet, omdat die prikken en niet bijten. Ook kiezen muggen er niet altijd voor om op dezelfde plek toe te slaan.

Bedwantsen verstoppen zich in nauwe spleten waardoor je ze niet snel ziet. Andere aanwijzingen dat je te maken hebt met bedwantsen zijn bloedvlekken, zwarte puntjes (ontlasting) of kleine velletjes in bed.

Bedwantsen kunnen 35 weken zonder voedsel

Heb je per ongeluk de beestjes meegenomen, dan verspreiden ze zich razendsnel als ze eenmaal aangekomen zijn in je huis. Piké: 'Ze zitten in stopcontacten, in je laptop, televisie, de fitting van een lamp, achter het behang, noem maar op. Als ze je eenmaal ziet lopen dan heb je er waarschijnlijk al honderden.' Slecht nieuws, de insecten kunnen 35 weken zonder voedsel.

Hoe kom je van bedwantsen af?

Piké vertelt wat je moet doen om van de diertjes af te komen. Zelf aan de slag gaan, kan volgens hem wel, maar dat lost niet alle problemen op. 'Je kunt alles heel goed schoonmaken. Langs alle kieren, randen en naden gaan, maar uiteindelijk moet je gewoon professioneel laten bestrijden.' Je hebt dan twee mogelijkheden, je gebruikt een bestrijdingsmiddel of stoom. Binnen een paar weken ben je dan van de bedwantsen af.

Heet wassen of in de vriezer

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, oftewel: hoe weer je de insecten uit je huis? 'Zorg dat je bij thuiskomst alles direct in de wasmachine doet, bij voorkeur boven de 60 graden.' Piké legt uit dat de insecten een temperatuur boven de 55 graden niet overleven. Niet al je kleding kan gewassen worden op een temperatuur van 60 graden, daarom bestaat er nog een andere manier om de insecten te doden. Piké raadt om je kleding in de vriezer te doen. Na 30 uur moet je kleding dan weer insectenvrij zijn.

Voorkom bedwantsen tijdens je reis

Als je aanwijzingen ziet van bedwantsen vraag dan gelijk om een andere kamer. Daarnaast adviseert Hekker om je tas of koffer niet onder het bed of in het bagagerek te leggen. Plaats je bagage bij voorkeur in een badkamer op gladde tegels.

Last van bedwantsen in je bagage? Haal dan alles uit je tas, bij voorkeur buiten in de zon, en was alles op zestig graden of leg het twee dagen in een vriezer. 

Door dubbelzijdig plakband op de poten van een bed te plakken kun je de beestjes vangen en controleren of het om bedwantsen gaat.

Bron: RTL Nieuws / Amsterdam UMC / Radar / Trouw / Algemeen Dagblad

Meer over