Behandeling Q-koorts niet effectief

q-koorts-15-03-2018.jpg

Q-koortspatiënten blijven last houden van klachten zoals vermoeidheid, ondanks dat ze intensief zijn behandeld. Jaren na de besmetting kunnen sommige patiënten niet of maar beperkt naar hun werk.

Dit meldt NOS op basis van het onderzoek Q-koortspatiënten van het Radboudumc onder 2600 patiënten. Voor het eerst sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 worden de langetermijngevolgen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt volgens epidemioloog Ellen van Jaarsveld dat chronische Q-koorts in de loop van de tijd erger wordt. Niet iedereen die Q-koorts heeft gekregen is als gevolg chronisch ziek geworden.

Patiënten ademde lucht in met bacterie

Q-koorts is een infectieziekte en wordt overgedragen door melkgeiten en -schapen aan mensen. De ziekte wordt opgelopen doordat patiënten lucht inademen waar de bacterie inzit. Veel mensen lopen rond met klachten, maar weten niet dat zij deze ziekte hebben. Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten.

Er zijn 4400 ziektegevallen

In Nederland zijn er nu 4400 ziektegevallen bekend. Deze zijn opgelopen tussen 2007 en 2010, toen  ziekte is verspreid op geiten- en schapenboerderijen, vooral in Noord-Brabant. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn 74 mensen aan de ziekte overleden.

De levenskwaliteit van patiënten

De onderzoekers van het Radboudumc hebben niet gekeken naar het effect van de verschillende behandelingssoorten, maar naar de levenskwaliteit van patiënten. Sommige patiënten laten wel vooruitgang zien. 'We kunnen niet zeggen dat behandelen geen effect heeft, maar als de getroffenen niet waren behandeld had het er misschien nog slechter uitgezien', zegt epidemioloog Ellen van Jaarsveld. 'Acht jaar na infectie houden mensen veel klachten en de trend is niet dat het beter gaat.'

Bron: NOS