'Behandeling weigeren bij ongezonde leefstijl'

dossiers_stapel800.jpg

Meer dan een derde van de medisch specialisten wil behandelingen bij patiënten met een ongezonde leefstijl weigeren. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen enquête van het KRO-NCRV-programma Brandpunt.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten onder ruim 1500 medisch specialisten. Ruim 40 procent van de ondervraagde specialisten is voorstander van een formele mogelijkheid tot het weigeren van behandelingen bij deze patiënten. 'Het is een belangrijk signaal dat dokters aangeven niet zomaar een ingreep te doen. Ze willen mensen echt beter maken en daar komt meer bij kijken dan een operatie of behandeling', aldus Marcel Daniels, bestuurder bij de Federatie Medisch Specialisten.

Altijd hulp bij accuut levensgevaar

De cardioloog benadrukt dat het hier niet gaat om patiënten die in acuut levensgevaar verkeren. Die worden altijd geholpen.

Financiële voordelen

Mensen wijzen op hun ongezonde leefstijl heeft volgens de specialisten ook financiële voordelen. Ruim twee derde (68 procent) denkt dat de zorgkosten hiermee naar beneden gaan. Ruim een derde (37 procent) denkt dat de zorgkosten naar beneden gaan als de behandeling van mensen met een ongezonde leefstijl wordt geweigerd.

Bron: ANP