background branding

Belangenorganisatie: blijf kunstmatige inseminatie voor singles en lesbische stellen vergoeden

20190302_ivf_radar.jpg

Ruim 5000 mensen hebben in drie dagen tijd een petitie getekend voor het behoud van de vergoeding voor kunstmatige inseminatie voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen. Dat meldt belangenorganisatie COC Nederland, een van de initiatiefnemers. Het gaat om bevruchting met het zaad van een donor (k.i.d.).

Artsen in ivf-klinieken declareerden de k.i.d.-behandeling voor vrouwenstellen en vrouwelijke singles en zorgverzekeraars vergoedden die ook. 'Maar dat had eigenlijk nooit gemogen, omdat in die gevallen geen sprake was van een medische indicatie', zegt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.

Minister: Betaalbaarheid zorg in geding

Door de behandeling te vergoeden, komt ook volgens minister Bruno Bruins voor Medische Zorg de betaalbaarheid van de zorg in gevaar. Zorgverzekeraars zien daarom de laatste tijd strenger op toe dat die indicatie er is.

Het ontbreken van een mannelijke partner is volgens Bruins en Zorginstituut Nederland (ZiN) geen medische indicatie. 'Het feit dat in het verleden minder streng gecontroleerd werd op medische noodzaak is geen reden om deze behandelingen toch te vergoeden', aldus de minister. Onder anderen PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen had hem om opheldering gevraagd.

COC: Wel degelijk medische noodzaak bij afwezigheid man

Het COC spreekt van indirecte discriminatie. 'Lesbische vrouwen, single of in een relatie, kunnen elkaar niet bevruchten en er is medische hulp nodig bij het inbrengen van donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak', aldus voorzitter Astrid Oosenbrug. Het COC roept mensen op de petitie te tekenen.

De vereniging van gynaecologen (NVOG) is bang dat de toegankelijkheid en de veiligheid van zorg in het geding komt. Nu zorgen spermabanken ervoor dat donoren psychologisch gescreend worden, dat zij een goede spermakwaliteit hebben en dat er getest wordt op geslachtsziekten. Wanneer k.i.d. niet meer wordt vergoed, bestaat volgens de vereniging de kans dat vrouwen elders gaan zoeken, bijvoorbeeld in het buitenland of op internet.

Bron: ANP