background branding

Belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk gevonden

bloeddrukmeten-12112020-780.jpg

Onderzoekers hebben een van de oorzaken van een hoge bloeddruk gevonden. En dat is belangrijk, vertelt hoogleraar Farmacologie Harald Schmidt van Maastricht University. Een hoge bloeddruk is namelijk niet het probleem op zich, maar een hoge bloeddruk zou in sommige gevallen kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.

Patiënten worden nu vaak behandeld met medicijnen die ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden. En dat is eigenlijk symptoombestrijding, vertelt Schmidt. De oorzaak wordt namelijk niet aangepakt, waardoor er alsnog een risico op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes bestaat.

Dokters van Morgen over hoge bloeddruk

Het AVROTROS-programma Dokters van Morgen besteedt op 25 november (21:30 uur, NPO 1) aandacht aan (de gevolgen van) een hoge bloeddruk. Hoe wisten Durk en Janny na 20 jaar bloeddrukverlagers slikken met een gezondere levensstijl binnen twee weken van deze medicatie af te komen? Meer over de uitzending van Dokters van Morgen.

Nox5-eiwit kan voor verstoring zorgen, zeggen de onderzoekers

'En er zijn ook veel mensen met een hoge bloeddruk die helemaal geen verhoogd risico hebben op een hartaanval of beroerte. Zij hebben dus ook geen behandeling nodig, maar krijgen op dit moment wel medicatie'. En dat is niet altijd zonder gevolgen: zo kunnen bloeddrukverlagers bijwerkingen hebben.

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het zogenoemde Nox5-eiwit een belangrijke bron is voor zuurstofradicalen in de wanden van de bloedvaten. En die zuurstofradicalen kunnen ervoor zorgen dat het natuurlijke beschermingsproces tegen vernauwing van de slagaders en trombosevorming wordt verstoord. Voor zo'n 25 procent van de mensen is dit de oorzaak van hun hoge bloeddruk en waarschijnlijk ook van een hoger risico op een beroerte, stellen de wetenschappers.

Schmidt en zijn onderzoeksteam zeggen dat het niet nodig is nieuwe geneesmiddelen uit te vinden om dat probleem aan te pakken. Behandeling is mogelijk met bestaande medicatie die nu voor andere aandoeningen wordt gebruikt.