Belastingdienst ook getroffen door cyberaanval

belastingdienst-cyberaanval-290118.jpg

Ook de Belastingdienst is maandag getroffen door een DDoS-aanval, bevestigt een woordvoerder. Als gevolg van de aanval is de website van de Belastingdienst vijf tot tien minuten niet bereikbaar geweest, maar inmiddels functioneert alles weer.

Het hoogtepunt van de DDoS-aanval lag volgens de dienst rond 11.30 uur maandagochtend. Na vijf à tien minuten was de site wel weer gewoon bereikbaar. 'Het was echt een gerichte aanval op onze site, zodat die eruit lag. Er was geen sprake van een aanval op onze interne systemen of iets dergelijks', lichtte de woordvoerder toe.

Serie van cyberaanvallen

Afgelopen weekend werden ABN AMRO en ING al door hackers onder vuur genomen. Ook Rabobank was maandag slachtoffer van een DDoS-aanval. Als gevolg van de aanvallen kunnen klanten niet of moeilijk op de websites of op apps van de banken terecht.

Bij de Belastingdienst weten ze niet of de aanval op hen gerelateerd is aan de aanval op de bankensites. 'De achtergrond van de aanval wordt onderzocht', stelt de zegsman.

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend.

'Ministerie klaar om bij te springen'

De Belastingdienst, de banken en andere instellingen die DDoS-aanvallen hebben te verduren zijn vooralsnog zelf in staat die af te slaan. Als dat verandert, staat het ministerie van Justitie en Veiligheid naar eigen zeggen klaar om bij te springen.

De aanvallen van de laatste dagen op Nederlandse instellingen zijn heel geavanceerd, aldus het ministerie. 'Maar bijvoorbeeld de Nederlandse banken staan er in Europa om bekend dat ze hun cyberveiligheid goed op orde hebben. Je ziet wel vaak dat dat weer geavanceerdere aanvallen uitlokt. Er wordt nu op heel hoog niveau gestreden.'

Het ministerie kan nog niet zeggen of de aanvallen uit dezelfde koker komen, laat staan wie er achter zit. 'We volgen het nu op de voet, zodat we straks achter de daders aankunnen.' Het inzetten van bijvoorbeeld meer mankracht vindt het ministerie vooralsnog niet nodig.

'Cyberaanval ongevaarlijk voor persoonsgegevens'

De DDoS-aanvallen op Nederlandse banken zijn vervelend voor klanten, maar vormen geen gevaar voor het betalingsverkeer of de persoonsgegevens van klanten. Dat verzekert minister Wopke Hoekstra (Financiën).

Tijdens een DDoS-aanval kunnen de websites of betaaldiensten van banken slecht bereikbaar zijn, maar 'de veiligheid van het betalingsverkeer en klantengegevens zijn tijdens een aanval niet in gevaar', zegt Hoekstra.

De banken zijn zelf verantwoordelijk voor hun digitale veiligheid, maar Hoekstra benadrukt dat het ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hier ook een rol in spelen. 'De financiële sector is een van de vitale sectoren binnen de Nederlandse samenleving en heeft daarom volop onze aandacht', aldus de minister.

De Belastingdienst werd maandag ook doelwit van een aanval, maar volgens het ministerie leidde dat niet tot schade aan de systemen.Lees ook: Storing bij Rabobank door cyberaanval

Bron: ANP