Belastingdienst zet toeslagen kinderopvang stop met nep-bewijs

belastindienst-nepbewijs-29052019.jpg

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) gaat 'heel grondig uitzoeken' of de Belastingdienst onjuiste informatie heeft gebruikt bij de aanpak van mogelijke fraude en misbruik met toeslagen in een zaak tegen gastouderbureau Dadim in Eindhoven. Snel zei dat woensdag in reactie op een bericht van RTL Nieuws en Trouw na onderzoek.

De fiscus begon in 2013 het onderzoek tegen het bureau na 'signalen' van de GGD. Maar de GGD zegt tegen RTL Nieuws en Trouw een dergelijk signaal in dat jaar nooit te hebben afgegeven. Er zijn uiteindelijk nooit stappen genomen tegen het bureau, wel verloren veel ouders hun toeslagen.

Snel heeft de Tweede Kamer mogelijk eerder onjuiste informatie verstrekt in deze zaak. De staatssecretaris onderstreepte woensdag dat hij de Kamer niet bewust op het verkeerde been heeft gezet. 'Ik heb de Kamer altijd naar eer en geweten geïnformeerd.'

Etnisch profileren door de Belastingdienst

De fiscus lag in 2013 in de Kamer onder vuur over misbruik van toeslagen door Bulgaren. Vorige week kwam al naar buiten dat de Belastingdienst in sommige gevallen de toeslag zou hebben stopgezet op grond van de tweede nationaliteit van een aanvrager. Er komt een breed onderzoek naar dit etnisch profileren.

Later op de dag presenteert Snel een 'heel zware onafhankelijke commissie' die deze kwesties bij de Belastingdienst zal onderzoeken.  Voorzitter daarvan is oud-minister en voormalig vicevoorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner. Het is de bedoeling dat de commissie op korte termijn rapporteert. 'Het werk Belastingdienst moet boven elke twijfel verheven zijn'. Fouten moeten volgens de bewindsman 'ruiterlijk' worden toegegeven.

Wanneer heb je recht op kindertoeslag?

Wil je weten wanneer je recht hebt op kinderopvangtoeslag?

Lees meer

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws / Trouw