background branding

'Belastingen gaan mogelijk omhoog door coronacrisis'

belasting-verhoogd-10052020.jpg

Het heffen van hogere belastingen lijkt onontkoombaar voor de overheid om uit de crisis te komen. 'De overheid geeft nu ongekend veel geld uit en gaat daardoor op allerlei manieren tekortkomen in de schatkist. Dat moet uiteindelijk aangevuld worden', zegt econoom Erica Verdegaal.

Net als bij de kredietcrisis van 2008 moet de overheid flink in de buidel tasten om de economie te redden. 'Maar de overheid kan niet oneindig blijven betalen', zei hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO in het programma Buitenhof.

De schatkist van het Rijk zal weer aangevuld moeten worden. Eén manier om dat te doen, is door de belastingen te verhogen. Een andere manier is door te bezuinigen op uitgaven.

Politieke keuze

Welke belastingen mogelijk omhooggaan en wie er het meest van gaat voelen, is onduidelijk. 'Het is een politieke keuze waar en hoeveel belastingen de overheid int, dus we weten niet hoe dit gaat uitpakken. Maar dat er belastingen omhooggaan, zou kunnen', legt Verdegaal uit. Een andere optie is bezuinigen. Dat is aan de beleidsmakers.
 
Het kabinet moet dus keuzes maken die bepalen of we bijvoorbeeld meer inkomstenbelasting, vermogensrendementsheffing, BTW, accijnzen, en vennootschapsbelasting gaan betalen. 'De BTW vormt de helft van de staatsinkomsten. De overheid is dus ook erg afhankelijk van hoeveel wij consumeren.'

'Houd mijn hart vast voor de consument'

Verdegaal legt uit dat we de crisis misschien nu nog niet voelen, maar dat de klap nog gaat komen. 'Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 duurde het een flinke tijd voordat de consument de recessie in zijn portemonnee ging voelen', zegt ze. 
 
Voor burgers zijn er in crisistijden altijd twee grote risicofactoren volgens Verdegaal: inkomensverlies en schulden. 'Als jij in een recessie je inkomen houdt en je hebt geen schulden, dan kom je gewoon door de crisis. Maar als je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt en je hebt een hoge hypotheekschuld, dan zou het weleens zwaar kunnen worden.' 
 
De tijd moet uitwijzen wie er het hardst wordt getroffen door de crisis. 'Ik houd mijn hart vast voor de consument', zegt Verdegaal.