Belastingwijzigingen voor 2020 op een rij

belastingdienst-14-11-2019-780.jpg

De btw op e-books gaat omlaag, de bijtelling voor elektrische auto's omhoog, er komt een bijtellingsregeling voor fietsen, een pakje sigaretten wordt duurder: we zetten enkele wijzigingen voor je op een rijtje.

Wat verandert er per 2020?

Btw op e-books gaat omlaag

De btw op e-books gaat omlaag. Dat betekent dat e-books en digitale kranten en tijdschriften goedkoper kunnen worden. Die plannen waren er al een tijdje. Lees meer: Btw-tarief voor e-books mag omlaag. Lijkt dit jou een goed moment om een e-reader te kopen? Wij zetten eerder al op een rijtje waarop je kunt letten als je een e-reader wil aanschaffen.

Nieuwe bijtellingsregeling voor leasefietsen

Met een nieuwe bijtellingsregeling voor fietsen kun je een fiets van de zaak ook privé gebruiken zonder al te veel administratieve rompslomp. Je werkgever moet de optie wel gaan aanbieden. En, goed om te weten: als je daarvoor kiest verlies je je reiskostenvergoeding. Wat is bijtelling precies, en ben jij voordeliger uit? We leggen het uit: Wat kost een leasefiets en wat moet je weten over de regeling?

Bijtelling elektrische auto's stijgt

De bijtelling voor elektrische auto's stijgt. Nu is de bijtelling nog 4 procent (met een maximum van de catalogusprijs van 50 duizend euro) , die gaat naar 8 procent (met een maximum van de catalogusprijs van 45 duizend euro). Heb je in 2019 een auto gekocht, dan geldt de lage bijtelling overigens nog wel voor een periode van 60 maanden (meer voorwaarden vind je op de site van de Belastingdienst).

De bijtelling stijgt stapsgewijs verder de komende jaren.

De belasting op aardgas gaat omhoog, elektriciteit wordt goedkoper

Je betaalt op dit moment voor aardgas 29,31 cent per kubieke meter. Dat stijgt met 3,99 cent per kubieke meter, en in de komende zes jaar komt daar 1 cent per kubieke meter bij.

Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer energiebelasting je ook moet betalen. Dat is geregeld met een schijvensysteem. De meeste huishoudens vallen in de eerste schijf, daarin daalt het tarief met 0,09 cent per kWh.

Er wordt een bedrag afgetrokken van de energiebelasting, waardoor je minder belasting betaalt. De 'korting' op de energiebelasting wordt verhoogd met € 178,14 (van € 257,54 (€ 311,62 inclusief btw) naar € 435,68).

De accijns op sigaretten wordt hoger

Per 1 april 2020 stijgt de prijs van een pakje sigaretten met een euro, omdat de accijns omhoog gaat.

Meer wijzigingen vind je bij de Belastingdienst.

Bron: Belastingdienst