Beleggers Fortis krijgen 1,3 miljard euro vergoeding

fortis-schikking-beleggers-180714.jpg

Beleggers die misleid waren in aanloop naar het omvallen van Fortis in 2008, kunnen eindelijk een vergoeding tegemoet zien. Het gerechtshof in Amsterdam heeft zijn fiat gegeven voor de tweede schikkingsovereenkomst hierover tussen de Belgische verzekeraar Ageas, oftewel de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties. De schikking bedraagt ruim 1,3 miljard euro, de grootste ooit tussen een Europees bedrijf en zijn beleggers.

Actieve beleggers, die zich hadden aangesloten bij een claimorganisatie, krijgen een vergoeding die een kwart hoger ligt dan die van niet-actieve beleggers. Daarmee worden de kosten die ze hebben gemaakt om een vergoeding te krijgen verrekend. Voor een eerste schikkingsvoorstel, ter waarde van 1,2 miljard euro, ging het gerechtshof nog wel liggen. Naast de vergoeding voor de beleggersorganisaties was toen ook het onderscheid tussen actieve en niet-actieve beleggers onderwerp van kritiek van de rechters.

Fortis-beleggers die niet onder de schikking willen vallen hebben vijf maanden de tijd om hun bezwaar te melden. Er zijn naar schatting 200.000 gedupeerden die in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Overname ABN AMRO

Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN AMRO over. De kapitaalpositie van het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern was daardoor dusdanig verzwakt dat het bedrijf ten onder ging in de kredietcrisis die kort daarna losbarstte. De Nederlandse onderdelen werden eind 2008 genationaliseerd, de Belgische bankactiviteiten werden verkocht. Aandeelhouders zagen daardoor de waarde van hun bezittingen in korte tijd veel minder waard worden.

'Het boek eindelijk sluiten'

Ageas-topman Bart de Smet zegt dat zijn bedrijf 'erg blij' is met de beslissing. Zijn bedrijf krijgt daardoor zijn 'volledige strategische en financiële flexibiliteit' terug. VEB-directeur Paul Koster stelt dat beleggers en Ageas 'het boek na bijna tien jaar eindelijk kunnen sluiten'. Ook claimorganisatie Deminor noemt de beslissing 'een belangrijke stap voorwaarts'.

Bron: ANP