Belgische consumentenbond waarschuwt voor mogelijk schadelijke lippenbalsem

waarschuwing-lippenbalsem-labello-170926.jpg

In diverse soorten lippenbalsem, waaronder Labello en Vaseline, zitten stoffen die volgens de Belgische consumentenbond mogelijk schadelijk kunnen zijn als je ze inslikt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De consumentenorganisatie Test Aankoop testte 21 verschillende lippenbalsems en in 15 daarvan zijn mogelijk schadelijke stoffen aangetroffen. Het gaat om de stoffen MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Op de verpakking en bijsluiter worden de stoffen overigens niet vermeld.

Vermoedens

De consumentenorganisatie meldt in Belgische media: 'Over deze stoffen weten we het fijne nog niet, maar er zijn sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt.'

De Belgische consumentenorganisatie geeft het advies om de mogelijk schadelijke balsems niet kopen. Dit betreft ook de producten Labello en Vaseline die in Nederland worden verkocht.

Gevaarlijk door inslikken

Ook in andere cosmetische producten zitten de minerale oliën. In producten voor de huid kunnen de stoffen volgens de consumentenbond geen kwaad, omdat het pas gevaarlijk wordt als je de stoffen inslikt.

'Paniek niet nodig'

Volgens Loek Habbema, dermatoloog van Medisch Centrum 't Gooi, is paniek niet nodig. Tegenover RTL Nieuws geeft hij aan dat eerst diepgravend onderzoek door toxicologen nodig is. 'Misschien moet je wel heel veel lippenbalsem eten voordat het schadelijk is.'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft aan dat ze het onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie nog gaan bekijken.

Bron: Algemeen Dagblad / RTL Nieuws