background branding

'Bellende fietser voor kosten laten opdraaien'

Fietsers die door te bellen of typen op hun telefoon schade aan auto's veroorzaken, moeten voor de kosten opdraaien. Daarvoor pleiten verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen en de CDA-fractie vrijdag in Metro.

Nu worden fietsers vrijwel altijd nog beschermd wanneer zij in aanraking komen met een auto. 'Als je ongelukken door telefoongebruik wil terugdringen, dan moet je de mogelijkheden om de smartphone in het verkeer te gebruiken verminderen,' zegt Tertoolen.Smartphone in verkeer strafbaar stellen

Daarom wil Tertoolen dat fietsers aansprakelijk zijn voor de schade die zij veroorzaken door telefoongebruik. Mogelijk kun je later stap voor stap het gebruik van de smartphone in het verkeer strafbaar stellen, suggereert de verkeerspsycholoog.

Het CDA is het eens met Tertoolen. 'Een bellende fietser moet aansprakelijk gesteld worden als hij of zij door bellen schade veroorzaakt,' zegt Kamerlid Sander de Rouwe.

Volgens onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) veroorzaakt telefoongebruik tientallen ongelukken in het verkeer.

'50 euro passende boete'


'50 euro passende boete'

Bijna drie kwart van de respondenten van het Radar Testpanel vindt dat telefoneren en WhatsAppen op de fiets verboden zou moeten worden. Volgens de meeste mensen zou 50 euro een passende boete zijn wanneer mensen toch gebruikmaken van de beeldschermfuncties.

Bron: Metro