'Benaming zomer- en wintertijd kan voor verwarring zorgen'

wintertijd-zomertijd-18102018.jpg

Bij de peiling in Nederland over de zomer- en wintertijd kunnen mensen op het verkeerde been worden gezet. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei dat donderdag tegen verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Uit eerdere peilingen is gebleken dat mensen gevoelig zijn voor het woord zomer ten opzichte van winter, aldus Verhoeven. Ze hebben de neiging voor het woord zomer te kiezen. Die tijd staat echter helemaal los van de zomer. Het is een serieuze aangelegenheid, benadrukte hij in de Tweede Kamer.

Reactie van Kasja Ollongren

Ollongren (ook D66) vindt het een heel terecht punt: 'Zomertijd spreekt veel meer tot de verbeelding. Wintertijd klinkt somber terwijl het eigenlijk de standaardtijd is.' Ze gaat ervan uit dat de vragen worden gesteld zonder mensen in een bepaalde richting te duwen.

Nederland moet, net als de andere lidstaten van de Europese Unie, bepalen of het wenselijk is het halfjaarlijkse verzetten van de klok af te schaffen. En zo ja, welke tijd dan permanent moet gaan gelden. De EU-landen bespreken de kwestie eind oktober voor het eerst.

Kabinet neemt nog geen besluit

Het kabinet neemt nog geen besluit over de vraag of we de zomer- of wintertijd moeten instellen als standaardtijd. Half september zei premier Rutte dat er binnen vijf of zes weken een keuze zou worden gemaakt. Dat moment is nu gekomen, maar een definitief besluit is volgen EenVandaag op korte termijn nog niet te verwachten.

Betere uitleg over voor- en nadelen

De Europese Commissie moet volgens het kabinet beter uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van een permanente zomer- of wintertijd, als alternatief voor de huidige manier om elk half jaar de klok te verzetten. De Europese Commissie heeft in een persbericht aangegeven dat elk land uiterlijk op 31 maart 2019 moet laten weten wat de keuze is.

Het kabinet vraagt om een duidelijkere onderbouwing van de voorstellen uit Brussel. Het plan om op 1 april alles afgerond te hebben, gaat te snel en is niet realistisch.

Verschillende tijden 'onwenselijk'

Vicepremier Hugo de Jonge benadrukt dat het 'onwenselijk' is om in Europa allerlei verschillende tijden te hebben: 'Geen lappendeken.' Het kabinet zegt tijd nodig te hebben om alles af te stemmen met andere landen, vooral met België, Luxemburg en Duitsland. Ook moet de wet nog door de Tweede en Eerste Kamer.

Steekproef onder Nederlanders

Het kabinet laat onder meer een peiling onder Nederlanders houden om zijn standpunt te bepalen en de knoop door te hakken. De representatieve steekproef is naar verwachting nog dit jaar.

Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat het om een onderwerp dat 'heel erg leeft bij de bevolking', gezien de hoeveelheid reacties die het kabinet krijgt. Ze noemt het 'positief' dat de Europese Commissie met een voorstel is gekomen, maar sluit niet helemaal uit dat alles bij het oude blijft als 'Europa er niet uitkomt.'

Europeanen willen af van zomer- en wintertijd

Bron: ANP / EenVandaag