'Benamingen groenteburger en sojaschnitzel zijn misleidend'

groenteburger-02042019.jpg

De landbouwcommissie van het Europees Parlement roept op tot een verbod in de EU op benamingen als groenteburger of sojaschnitzel. Dergelijke verwijzingen naar dierlijke producten zouden misleidend zijn voor consumenten.

ProVeg, een organisatie die een plantaardige toekomst nastreeft, reageert verbijsterd. 'Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid', aldus directeur Veerle Vrindts. 'De verwijzing naar vlees is belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten.'

Ook de Partij voor de Dieren is kritisch. 'Een verbod op plantaardige steaks en vegetarische rookworsten zal de vraag ernaar niet stoppen', reageert Europarlementariër Anja Hazekamp. Zij spreekt van 'een kortzichtige poging van de vee-industrie om de opmars van plantaardige en duurzame producten te stoppen'.

Voor een eventueel verbod is nog een lange weg te gaan. Niet alleen het voltallige parlement zou er na de verkiezingen in mei mee moeten instemmen, maar ook de lidstaten en de Europese Commissie.

Bron: ANP