background branding

Bepaalde borstimplantaten voorlopig niet gebruikt vanwege kans op kanker

borstimplantaten-rivm-05-04-2019-780.jpg

Nederlandse plastisch chirurgen zien voorlopig af van het gebruik van macrogetextureerde borstimplantaten en borstimplantaten van polyurethaan. Die beslissing neemt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) nadat bekend werd dat Frankrijk die borstimplantaten verbiedt.

De belangrijkste reden voor het verbod in Frankrijk is het verband dat wordt gelegd tussen de borstimplantaten en  BIA-ALCL, een vorm van lymfklierkanker. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg deed een oproep aan de Nederlandse plastisch chirurgen om de implantaten voorlopig niet meer te gebruiken. De NVPC heeft de leden (plastisch chirurgen) gevraagd gehoor te geven aan die oproep.

Onderzoek van RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  doet op verzoek van  Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek, en bekijkt of er ook in Nederland acties nodig zijn. 'Ik heb het RIVM gevraagd om nog voor het meireces een duiding te geven van de wetenschappelijke onderbouwing van het Franse besluit', schrijft Bruins in een kamerbrief.

Voor vrouwen die de borstimplantaten al hebben worden geen extra maatregelen genomen. Radar besteedde op 11 februari aandacht aan het verhaal van Jacqueline Veltkamp. Zij wil de implantaten preventief laten verwijderen, maar de kosten van die ingreep worden niet door de verzekeraar vergoed.

'Eerst veiligheid borstimplantaten bewijzen'

Tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) riep de Nederlandse expert Jan Willem Cohen Tervaert op om borstimplantaten niet meer te gebruiken, tot de veiligheid ervan bewezen is. Hoeveel patiënten moeten bewijzen dat siliconen kunnen lekken, voordat we kunnen zeggen: we hebben meer studies nodig om de veiligheid te garanderen?, vraagt hij zich af.

Implant Files

Wereldwijd is er, na publicaties van de Implant Files, onrust rondom borstimplantaten. Radar en dagblad Trouw waren de initiatiefnemers van een internationaal onderzoek naar implantaten, de Implant Files. Wat bleek: controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Heb jij binnenkort een gesprek met je dokter over een implantaat? Gebruik deze checklist om je voor te bereiden.

Maandag 8 april besteedt Radar aandacht aan dit nieuws. Kijk om 20:30 uur op NPO 1 naar Radar.