Berekening bpm verandert per 1 juli, dit is het effect op autoprijzen

20200702 uitlaatgassen.jpg

Bij het berekenen van de belasting op de aanschaf van een auto (bpm) wordt voor een groot deel het brandstofverbruik en de uitstoot van de auto meegenomen. Deze wordt vanaf 1 juli op een andere manier berekend, met soms flinke prijswijzigingen tot gevolg.

Tot op heden werden deze berekeningen gedaan volgens de NEDC-normen, maar vanaf 1 juli wordt dit aan de hand van WLTP gedaan. Deze nieuwe test is uitgebreider en heeft het doel om een realistischer beeld van het verbruik en de co2-uitstoot van de auto te geven. In de praktijk komen de meeste auto's ietsje minder positief uit die test, maar daarom zijn de bpm-regels ietsje versoepeld.

Uitschieters

In grote lijnen blijven de prijzen gelijk of verschillen ze met hoogstens een paar honderd euro met de prijzen voor 1 juli. Toch zijn er een aantal uitschieters, met name bij enkele benzineslurpers, die vele duizenden euro's goedkoper kunnen uitvallen.

In de WLTP-test moeten de auto's namelijk steviger optrekken dan bij de NEDC-test en wordt er een hogere topsnelheid behaald. In deze situaties kan een auto met een sterkere motor iets positiever uit de verf komen, omdat hij ook bij accelereren en hogere snelheden relatief licht belast wordt. Kleinere motoren blijven onder de streep natuurlijk zuiniger.

De Ford Mustang, een Amerikaans model met krachtige motor, behoort tot een minderheid van auto's die op basis van de WLTP-berekening ietsje zuiniger uit de verf komt. Hierdoor krijgt de auto dubbel voordeel. Niet alleen wordt de bpm lager als het verbruik hetzelfde blijft, maar doordat het verbruik er positiever uitkomt, krijg je dubbel korting op een dergelijke auto.

Rekenvoorbeeld

In de NEDC-test haalde de viercilindervariant van de Ford Mustang een co2-uitstoot van 228 gram per kilometer. Met de WLTP-test werd dat tussen de 202 (laag) en 209 (hoog) g/km. Als de berekening van de bpm ten opzichte van 2019 niet veranderd zou zijn, zou met de lagere uitstoot de bpm van 43.953 naar 32.929 à 35.897 euro verlaagd zijn.

Maar omdat de bpm-berekening is aangepast uitgaande van een hoger benzineverbruik, komt de bpm nog een stuk lager uit. Hierdoor is de uiteindelijke bpm dubbel verlaagd tot 20.290 à 23.146 euro. Daarmee wordt de benzineslurpende auto dus ruim 20.000 euro goedkoper.

Een Renault Clio TCe 100 heeft een NEDC-uitstoot van 99 g/km, waarvoor je in 2019 2891 euro moest bijleggen. Uit de WLTP-test komt een waarde tussen de 116 (laag) en 130 (hoog) g/km. Dit zorgt voor een een nieuwe bpm tussen 1938 en 3674 euro.

Prijs dubbel omlaag

In grote lijnen blijven de prijzen van auto's dus gelijk, maar in de enkele gevallen waar de metingen van co2-uitstoot volgens de WLTP-waardes lager uitkomen, gaat de prijs dubbel omlaag.

Wil je het zelf nog even allemaal narekenen? Op de website van de Belastingdienst kun je de huidige rekentabel vinden en via de Wayback Machine kun je een oudere versie met de tabellen voor 2019 opvragen.

Hoe precies geven WLTP en NEDC het bereik van een elektrische auto weer?