Bericht over teruggave van 970 euro van 'Belastingdienst' en 'MijnOverheid' is vals!

belastingdienst-07032021-780.jpg

'Er staat een bericht voor u klaar omtrent uw teruggave van €970,95, met het kenmerk: WZ02123C', zo luidt een mail, zogenaamd van 'MijnOverheid' en de 'Belastingdienst'. Fraudeurs proberen je te verleiden de QR-code te scannen. Doe dat niet: 'Het scannen van de QR-code in de e-mail leidt naar een phishingwebsite waar je bankgegevens worden buitgemaakt', zo schrijft techexpert en journalist Daniël Verlaan op Twitter.

De volledige tekst van de mail:

'Geachte heer/mevrouw,

Er staat een bericht voor u klaar omtrent uw teruggave van €970,95, met het kenmerk: WZ02123C. Mogelijk moet u naar aanleiding van dit bericht actie ondernemen. Wij verzoeken u daarom het bericht op tijd te lezen.

Open gemakkelijk uw beveiligde berichte doormiddel van het scannen van de QR-code, aan de rechterzijde van de pagina, met de camera van uw smartphone. Deze berichten zijn uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde.

Opent u het bericht liever via de computer of laptop? Dat kan. via berichtenbox-online.nl zal u worden doorgeleid naar uw beveiligde berichtenbox.'

Een voorbeeld van de e-mail zie je hieronder (tekst gaat door onder afbeelding):

belastingdienst-valsemail-07032021-voorbeeld.jpg
Valse e-mail Belastingdienst

Techexpert en journalist Daniël Verlaan maakte op Twitter melding van de valse e-mail.

Bekijk op twitter.com

Hoe herken je een vals bericht, zogenaamd van de Belastingdienst?

Goed om te weten: er worden vaak valse berichten (in de vorm van WhatsAppjes, sms'jes, e-mails en brieven) verstuurd, of telefoontjes gepleegd, uit naam van de Belastingdienst. Die berichten en telefoontjes lijken echt. De Belastingdienst verstuurt nooit per WhatsApp of mail een bericht over betalingsachterstanden. De fiscus vraagt ook nooit per WhatsApp, sms, mail of telefoon om persoonlijke gegevens door te geven of om via een link geld over te maken.

De Belastingdienst geeft een stappenplan:

Stap 1: Open geen links en bijlagen en check Mijn Belastingdienst
Heb je een verdacht bericht ontvangen? Open nooit links of bijlagen en scan geen QR-codes! En zorg ervoor dat het antivirusprogramma en firewall op je computer en telefoon up-to-date zijn.

Via Mijn Belastingdienst of Mijn toeslagen kun je inloggen en bekijken welke berichten de Belastingdienst naar jou verstuurd heeft.

Stap 2: Check het bankrekeningnummer
Als je de Belastingdienst moet betalen, dan gaat dat altijd via een bankrekeningnummer. Dat nummer vind je in de berichten die je van de fiscus krijgt. Check voor je geld overmaakt of het bankrekeningnummer een rekeningnummer van de Belastingdienst is. Dat kun je hier controleren (ga naar het stappenplan en klik op de tweede stap).

Stap 3: Vals bericht melden
Je kunt valse en verdachte berichten melden. Stuur de mail door naar [email protected]. Je kunt ook een screenshot maken van het bericht.

De Belastingdienst ontvangt graag zoveel mogelijk gegevens over de valse berichten, waaronder:

  • telefoonnummer van de afzender
  • bankrekeningnummer waarop je moet betalen
  • een website die de afzender noemt
  • de toon van het bericht

Lees meer bij de Belastingdienst.