Berichtendienst Signal krijgt miljoenen nieuwe gebruikers: waarom?

Signal14-1-2021.jpg

'Spreek vrijuit' staat pontificaal op de officiële website van berichtendienst Signal. Het is misschien wel de belangrijkste reden waarom de berichtendienst er binnen een tijdsbestek van enkele dagen 40 miljoen gebruikers bij kreeg. Concurrent WhatsApp kondigde aan gegevens van gebruikers te zullen delen met moederbedrijf Facebook en dat viel bij veel gebruikers van die app niet in goede aarde.

Overigens hoeven Europese gebruikers van WhatsApp zich nog weinig zorgen te maken. Door de regelgeving die hier van kracht is, verandert er in Europa weinig. Toch zetten ook hier mensen vraagtekens bij hun privacy op WhatsApp. Een alternatief zou Signal kunnen zijn.

Medewerkers Europese Commissie gebruiken Signal

Signal maakt gebruik van end-to-end encryption. Dit betekent dat een bericht wordt versleuteld en alleen de zender en ontvanger de inhoud kunnen lezen. Ook Signal zelf kan die berichten niet inzien. 

In tegenstelling tot WhatsApp verzamelt Signal geen locatiegegevens of gegevens over gesprekken. De Europese Commissie raadt zijn medewerkers aan om Signal voor communicatie met collega's te gebruiken. Dit heeft niet alleen te maken met de privacyvoordelen, maar ook met het feit dat Signal transparant is over welke software het gebruikt. 

De voor- en nadelen van Signal

Tussen de functies van WhatsApp en Signal zit weinig verschil. Zo kun je ook bij laatstgenoemde groepsgesprekken maken, spraakberichten versturen en videobellen. Van de gesprekken op Signal kun je alleen een lokale back-up maken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen back-up in Google of in de cloud kunt maken. 

Een ander nadeel is dat je Signal niet vanuit een browser kunt gebruiken zonder eerst een aparte app te downloaden. Volgens de berichtendienst is dit vanuit veiligheidsoverwegingen. Daarnaast gebruiken veel minder mensen Signal. Maar ook Telegram, een ander alternatief, heeft veel meer gebruikers. Het zou dus best kunnen zijn dat niemand van je kennissen actief is op Signal.

Bron: Signal