Bescherm je huisdier tegen de hitte

200622 hond hitte.jpg

Dieren zijn gevoelig voor hitte. Wanneer de zon zich inspant, hebben ze extra zorg nodig. Met deze tips help je je huisdier de warme zomerdagen comfortabel door te komen.

Voor alle dieren geldt: geef hen continu toegang tot schaduw en voldoende vers (fris) drinkwater. Maar ook oververhitting herkennen bij je viervoeter is van belang. Grijp in als je huisdier lusteloos is en snel ademt, niet wilt eten en rode slijmvliezen heeft. 

Krijg je je dier niet afgekoeld, merk je een snelle hartslag en ademhaling en geen reactie op prikkels, dan loopt je dier een hitteshock op. Bel meteen de dierenarts en blijf koelen. Voor honden en andere dieren is een lauw tot koud badje het effectiefst. Gebruik geen ijskoud water om de vacht nat te maken, dat zorgt voor een omgekeerd effect: hun bloedvaten zouden samentrekken om de lichaamswarmte vast te houden.

Laat je hond zwemmen

Om warmte kwijt te raken, kunnen honden alleen hijgen. Je viervoeter (even) laten zwemmen helpt, maar let op voor blauwalg en te veel activiteit. Evident, maar het blijft gebeuren: laat je hond nooit achter in je wagen! Laat je hond 's morgens of 's avonds uit, en vermijd activiteit in de volle middagzon. Loop het liefst in het gras en vermijd zand en asfalt, want dat kan heet aanvoelen. 

Enkele minder evidente zaken om aan te denken. Is je hond net geopereerd? Smeer de huid waar de vacht is weggeschoren in met zonnecrème. Sla je aan het barbecuen? Let op dat je viervoeter niet met een satéstokje gaat lopen, want daar kan hij in stikken. 

Help katten zorgen voor zichzelf

Katten zijn zelfstandiger dan honden en zoeken zelf koele plekjes op. Zorg ervoor dat je kat je koele huis binnen kan. Denk aan voldoende fris drinkwater en schaduwplekjes in huis.

Koel de kooi van je konijn

Konijnen, die normaal in een hol onder de grond leven, verdragen warmte niet goed. Geef hen verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. En natuurlijk, zoals bij alle dieren: ververs het water meermaals gedurende de dag.

Zet hun buitenkooi zeker niet in de volle zon, maar denk eraan die te verkoelen. Leg er een nat wit laken over of maak zelf koelelementen voor in hun kooi door plastic flessen voor driekwart te vullen met water en in de diepvries te leggen. Draai de flessen in een doek voor je ze in de kooi legt, zodat konijnen hun poten niet kwetsen. Je kunt een plastic kooibak ook op een paar diepvrieselementen zetten.

Zet je vogel laag

Hangt je vogelkooi hoog in de kamer? Zet die liefst op de grond, want daar is het frisser. Zet een vogelkooi nooit in de volle zon buiten. Zorg voor vers water waarin je vogel zich ook kan verfrissen. Denk eraan dat warmte opstijgt en zet de kooi daarom liever op de grond. 

Laat je paard rusten

Een paard kan beter zweten en warmte kwijtspelen dan bijvoorbeeld honden, maar daardoor kunnen ze ook sneller uitdrogen. Zorg dat je paard op een schaduwrijke plek staat en niet actief hoef te zijn: ga dus overdag niet paardrijden. Je kunt het paard af laten koelen door lauw water (geen ijskoud water!) over de huid te sprenkelen. 

Geef schapen en geiten schaduw

Zijn je schapen nog te kaal na het scheren, voorkom dan dat ze hun huid verbranden door hen in de schaduw te zetten. Behandel schapen preventief tegen vliegen die eitjes kunnen leggen rond de staart.