Besparen op je energierekening met tochtstrips? Dit moet je weten

energierekening25092020.jpg

Het wordt langzamerhand weer kouder en dat betekent dat in veel huishoudens de verwarming weer aangaat. In hoeverre kun je energie besparen door tochtstrips te plaatsen in huis? Radar spreekt met strategisch communicatieadviseur van Milieu Centraal Marlon Mintjes.

Volgens Mintjes helpen tochtstrips wel degelijk bij het besparen van energie. Een huis met veel naden en kieren is namelijk 'lek'. 'Koude lucht stroomt je huis in en verwarmde lucht je huis uit. Je huis voelt daardoor kouder aan,' zo vertelt ze. 'Vaak zetten mensen dan meteen hun thermostaat een graadje hoger. Terwijl als alle naden en kieren dicht zijn, de thermostaat juist omlaag kan.'

'Je huis voelt warmer, en je helpt het klimaat'

Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning scheelt volgens Mintjes zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat komt neer op een besparing van 60 euro per jaar. 'Als de thermostaat dan ook nog een graadje lager kan, omdat het huis warmer aanvoelt, dan bespaar je nog eens zo’n 110 euro per jaar. Samen dus 170 euro per jaar. Kortom: je huis voelt warmer, je verspilt minder energie en je helpt het klimaat', aldus Mintjes. 

Als je zelf naden en kieren dichtmaakt, betaal je alleen de eenmalige kosten van het materiaal. Dit materiaal is bij alle bouwmarkten verkrijgbaar en de kosten heb je volgens Mintjes zo terugverdiend met een lagere energierekening. Als je het laat doen door een bedrijf, ben je natuurlijk wat duurder uit. 'Milieu Centraal berekende dat het in een gemiddelde hoekwoning zo’n 1.300 euro kost om alle naden en kieren te laten dichtmaken. Als een deel van het huis al is gedaan, omdat bijvoorbeeld het dak of de vloer al geïsoleerd is, zijn de kosten lager.'

Hoe vind je tochtplekken?

Ga op kierenjacht in je eigen huis. Hieronder staan wat 'hotspots' voor naden en kieren in jouw huis. Zijn ze dicht of voel je nog tocht als je je hand ervoor houdt? 

Door het hele huis:

  • Bij ramen en deuren die open kunnen
  • Tussen de kozijnen en de muur 
  • Bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen
  • Tussen gipsplaten

Voordeur, meterkast, keuken en kruipluik:

  • Opvallende plekken: in de brievenbus en onder de buitendeur
  • Onopvallende plekken: in de meterkast, bij leidingen achter en onder keukenkastjes en rondom het kruipluik

Bij de buitenmuren: 

  •  Bij een voorzetwand tegen de buitenmuur: tussen de gipsplaten
  • Waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren

In het dak:

  • Tussen dakplaten, in de nog en in de aansluiting van het dak

Lees ook: zo kun je energie besparen op huishoudelijke apparaten