Bestaan vaccinatie tegen gordelroos onbekend en boven budget

Vaccinatie Gordelroos

De huidziekte gordelroos kan niet alleen vervelend zijn, maar ook ernstige, soms zelfs blijvende klachten veroorzaken. En het komt veel voor. Er is een vaccinatie tegen gordelroos voor mensen van 60 jaar of ouder, maar daar blijkt 72 procent van de via het Radar Panel ondervraagde doelgroep niet van te weten. 

Radar ondervroeg ruim 19.000 mensen, waarvan 94 procent 60 jaar of ouder is. Bijna een kwart (23%) heeft gordelroos gehad. Slechts 8 procent had geen tot weinig last; 92 procent had dus wel klachten, ruim een kwart (26%) zelfs ernstig, soms met blijvende klachten.

72 procent wist voor deze vragenlijst niet dat er een vaccinatie bestaat tegen gordelroos.

Wie dat wel wist, weet dit vooral via de media (46%) en bekenden (25%). Slechts 13 procent weet het via de huisarts of medisch specialist.

Missende informatie over gordelroos-vaccinatie

Van degenen die weten dat er een vaccinatie bestaat, geeft 60 procent aan alsnog niet genoeg te zijn geïnformeerd over de werking, voordelen en nadelen van een gordelroos-vaccinatie. De info die mist is in eerste instantie de wetenschap dat de vaccinatie überhaupt bestaat.

Bij een jaarlijkse check begint de huisarts er niet zelf over…
- Deelnemer aan het onderzoek over de bekendheid van de vaccinatie

Daarnaast zouden mensen meer willen weten over de voor- en nadelen van vaccineren, wat eventuele bijwerkingen zijn en wat de beschermingsgraad is.

Ook meer praktische vragen komen terug. Zoals hoe je de vaccinatie kan krijgen en of er restricties zijn qua leeftijd of medicijngebruik. En veel mensen denken er niet aan, maar iemand die er al van weet noemt de hoge kosten, die bovendien niet worden terugbetaald door de ziektekostenverzekering. Ook dat is relevante informatie.

Minderheid wel gevaccineerd tegen gordelroos

Van degenen die al wisten dat de vaccinatie bestaat, heeft 13 procent deze gehad. Dat zijn binnen dit onderzoek 684 mensen, krap 4 procent van het totaal aantal respondenten. 13 procent van de gevaccineerden heeft gordelroos na de vaccinatie toch nog gordelroos gekregen - waarbij niet gezegd is dat de vaccinatie niet erger heeft voorkomen.

Er bestaan 2 verschillende soorten, de meesten (61 procent) hebben Shingrix gehad, 7 procent Zostavax en de rest weet het niet. Omdat 93 procent de vaccinatie binnen de afgelopen 4 jaar heeft gehad, is het waarschijnlijk dat de overgrote groep Shingrix heeft gehad, deze wordt sinds het op de markt kwam het meest gegeven.

Van degenen die wisten dat er een vaccinatie bestond, maar deze níet hebben gehad, zegt slechts 18 procent deze ook niet te overwegen. 82 procent overweegt de vaccinatie wel, of weet het nog niet. Van wie het niet wil of nog niet weet, ligt dat vooral aan de informatievoorziening: dat mensen niet genoeg informatie hebben over het vaccin, is de meest genoemde reden (door 44%) om het niet te willen.

Hoge kosten onbekend en boven (wenselijk) budget

De kosten lijkt minder mensen tegen te houden, maar mensen hebben waarschijnlijk ook geen goed beeld bij de kosten van het vaccin. 40 procent is bereid om maximaal 50 euro te betalen. Slechts 4 procent is bereid om 200 euro of meer te betalen, en dan is 200 nog steeds te weinig, want de vaccinatie kost tussen de 300 en 500 euro.

Van alle ondervraagden vindt driekwart (75%) dat de overheid de vaccinatie tegen gordelroos zou moeten vergoeden voor 60+ers, zoals dat in onze buurlanden ook gebeurt. Waarom hier niet, en waarom weten zo weinig mensen van de vaccinatie af? Meer hierover in de uitzending van Radar, bekijk het fragment hier.

Info

Over het onderzoek naar de vaccinatie tegen gordelroos

Radar ondervroeg 19.096 mensen via een vragenlijst van het Radar Panel. Zij vulden de vragenlijst online in tussen 5 en 14 november. 94 procent van de ondervraagde is 60 jaar of ouder: de doelgroep voor de vaccinatie. De meeste respondenten zijn ook lid van het Radar Panel, een groep van ruim 80.000 Nederlanders die over de meest uiteenlopende consumentenonderwerpen de eigen ervaringen deelt. Op die manier tellen de afzonderlijke ervaringen op tot een veelzeggend geheel. Wil jij ook jouw ervaringen en mening laten meetellen? Meld je aan via deze korte intake, dan nodigen wij jou voortaan ook uit!