Bestaat gezondere chips?

Het chipsaanbod is groter dan ooit. Naast groentechips is er chips met quinoa, kikkererwten en zelfs met spinazie en boerenkool. Zijn deze chips een gezond alternatief voor de klassieke aardappelchips?

‘Het maakt niet uit waarvan ze gemaakt zijn’, zegt voedingswetenschapper Liesbeth Smit over de verschillende soorten chips. ‘Ze hebben bijna allemaal evenveel calorieën en ze bevatten allemaal heel veel zout. Dan maakt het niet uit of ze iets meer vezels of groenten hebben.’ 

Tortillachips met ‘kale and spinach’

De tortillachips van het merk Mister Free’d wordt verkocht in supermarkten en natuurwinkels. Op de groene verpakking staat met grote letters ‘kale and spinach’, oftewel boerenkool en spinazie. Maar hoeveel groente zit er nou eigenlijk in deze chips? Dat is vier procent boerenkoolpoeder en twee procent spinaziepoeder. Volgens Smit krijgen we bij het eten van honderd gram chips evenveel groente binnen als door het eten van één cherrytomaat.

Ook de groentechips van het merk Trafo is geen gezonder alternatief, ondanks dat het product daadwerkelijk groente bevat. ‘Als je groente frituurt raakt het grootste deel van de vitamines verloren. De meeste vitamines kunnen niet tegen verhitting’, aldus de voedingswetenschapper. 

Grote hoeveelheden zout in chips

De kikkererwtenchips van het merk De Rit lijkt zelfs ongezonder dan een doorsnee naturel chips. Zo bevat de smaak rozemarijn 488 kcal en maar liefst 2,5 gram zout per 100 gram. ‘Het lijkt heel gezond, maar er zit meer zout in dan in alle andere chips’, zegt Smit. Het advies van het Voedingscentrum aan volwassenen is om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

Light en ovenchips

Ook de light en ovenchips zijn volgens Liesbeth Smit niet gezonder. ‘Als je deze hele zak (Lays Light Naturel van 170 gram, red.) zou eten, dan zou je bijna de helft van je totale aantal calorieën per dag binnenkrijgen. Dus is dit light? Nee, absoluut niet! Als je wil afvallen zou ik dit absoluut niet eten.’ 

De oven baked chips van Lays zou volgens de verpakking vijftig procent minder vet bevatten dan normale aardappelchips. ‘Maar het bevat alsnog bijna evenveel calorieën. (...) De verhouding wordt gewoon anders. Als er minder vet in zit, dan zit er meer aardappel in’.

‘Groente is een stuk gezonder én goedkoper’

Als je gezonder wil eten, ga dan niet voor de groentechips maar voor groente, luidt het advies van Smit. Dat is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper. Zo kost 100 gram van de groentechips van het merk Trafo omgerekend €3,45. Ter vergelijking: 250 gram cherrytomaten kost €1,05.

Maar wat als we tóch een bakje chips willen eten? ‘Ga voor de chips met het minste zout. Minder dan 1 gram zout per 100 gram. Eet daarnaast niet de hele zak, maar pak er wat uit en stop het in een bakje.’

De verschillende soorten chips

We kijken naar de volgende acht soorten chips:

Trafo - Groentechips 380 kcal, 0,8 gram zout per 100 gram

De Rit - Kikkererwtenchips rozemarijn 481 kcal, 1,6 gram zout per 100 gram

Mister Free’d - Tortillachips boerenkool spinazie 488 kcal, 0,8 gram zout per 100 gram

Mister Free'd - Tortillachips chia seed 512 kcal, 0.8 gram zout per 100 gram

Popworks - Sea Salt 437 kcal, 1,5 gram zout per 100 gram

Krosso - Bananenchips 491 kcal, 0,3 gram zout per 100 gram

Lay’s - Light natural 490 kcal, 1,4 gram zout per 100 gram

Lay’s - Oven baked naturel 442 kcal, 0,84 gram zout per 100 gram