'Betaal al maanden onbewust voor Amazon Prime': jij mogelijk ook? Zo krijg je je geld terug

210311 pakje amazon prime .jpg

Zet Amazon Prime een val voor onoplettende shoppers? Als je de online klachten over de vele ongewenste abonnementen mag geloven wel: 'Ik wist niet dat ik lid was, tot ik maanden later mijn bankafschriften zag.' Maar ook waakzame klanten klagen: 'Ik had mijn abonnement beëindigd, maar mijn rekening werd toch gedebiteerd'. Hoe kan dat? Over de trukendoos van Amazon, en wat je ertegen kunt beginnen.

Amazon Prime is een betalende dienst van de internationale webwinkel Amazon. Wie Prime-lid wordt, geniet van bezorgvoordelen en toegang tot andere platformen van het e-commercebedrijf. Je kunt de dienst dertig dagen gratis proberen als je je bankrekeningnummer opgeeft. Annuleer je binnen die proefperiode niet, dan ga je automatisch een Prime-abonnement aan. Dat wordt per maand of per jaar betaald via automatische incasso, en vanzelf verlengd, tot je opzegt. 

Klachten over Amazon Prime

Niets mis mee, zou je denken. Het proefprincipe wordt door tal van organisaties gebruikt en zowel de voordelen als de voorwaarden van het lidmaatschap staan keurig aangegeven. Toch zijn wereldwijd klachten te horen over de geslepen kant van Amazon Prime. Sommigen zagen geld van hun bankrekening verdwijnen nadat ze hadden opgezegd, anderen realiseerden zich niet dat ze op Prime hadden ingetekend terwijl ze een bestelling plaatsten.  

Verwarde shoppers? Toch niet, al valt een deel van alle klachten doorgaans toe te schrijven aan onachtzame consumenten en anderen die protesteren wanneer gratis niet helemaal gratis blijkt, en dat is hier niet anders. Maar de hoeveelheid klachten wereldwijd over onbewust gedebiteerde rekeningen en ongewenste lidmaatschappen doen geloven dat Amazon met Prime gewiekst te werk gaat en er al jaren mee wegkomt.

Verbod na misleiding

Aan de goede intenties van Amazon Prime kon je eerder al twijfelen. In 2015 kreeg de retailgigant het verbod om nog langer via direct mailing een 'gratis proefperiode' van Prime aan te bieden. Volgens de Amerikaanse waakhond Advertising Standards Authority misleidde Amazon consumenten over de kosten van het abonnement.

Lidmaatschap via verborgen link

Sindsdien wordt intekenen op Prime nog altijd makkelijk gemaakt. Te gemakkelijk, klagen klanten uit verschillende landen, die op andere versies van de website inloggen. Zo krijgen sommigen de bezorgoptie 'gratis levering binnen een dag' te zien als ze een bestelling plaatsen, met daarachter de link naar Amazon Prime. 

'Wie voor deze bezorgoptie kiest, wordt automatisch lid van Amazon Prime. Na een maand wordt dat een jaarlijks verlengd Prime-abonnement. Bij het bestellen noch het betalen wordt je op extra kosten gewezen', klaagt een blogger. 'Velen komen hier pas maanden later achter.'

Bankrekening gedebiteerd

Andere klanten zien hun bankrekening gedebiteerd worden zonder te begrijpen waarom. Een redactielid van Radar maakte het zelf mee: het lidmaatschap werd succesvol stopgezet op het einde van de proefperiode, maar na enkele maanden ging het lidgeld toch van de persoonlijke rekening af, zonder een bestelling te hebben geplaatst, en vooral zonder bericht dat het Prime-lidmaatschap werd vernieuwd of doorgezet. 

Terugbetaling vragen

Je kunt simpelweg contact opnemen met Amazon om je geld terug te vragen. Beëindig wel eerst je lidmaatschap via je Amazonaccount. Voor zover we kunnen nagaan betaalt Amazon klanten die op het ongewenste Prime-lidmaatschap wijzen het lidgeld volledig terug, zonder (veel) discussie. Wie het ongewenste Prime-abonnement toch heeft gebruikt, krijgt soms een verminderd bedrag terug, maar het loont de moeite om de situatie duidelijk aan te kaarten.

Dat ongebruikte lidmaatschappen worden vergoed, staat ook aangegeven op de Amazonsites. Vrij opvallend ook, wat er eveneens op kan wijzen, samen met het feit dat er weinig discussie nodig is om je geld terug te krijgen, dat Amazon er zich van bewust is dat er vele ongewenste lidmaatschappen worden aangegaan. Maar dat is giswerk.

Check of je Prime-lid bent

Hoe weet je of je ongewenst Prime-lid bent?

  • Log in op je Amazonaccount en ga onder account naar 'Prime lidmaatschap'. Als je lid bent, staat er 'Lidmaatschap: Prime'. Zo niet, staat er duidelijk 'je bent geen lid.'
  • Ga je bankrekening of creditcardafschriften na op een of meerdere onverwachte betalingen aan Amazon. Dat kunnen maandelijkse of jaarlijkse betalingen zijn, dus kijk ver genoeg terug.